Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať domáci kyslíkový prístroj?

Chcete kúpiť kyslíkový prístroj pre člena rodiny? Chcete rozšíriť ponuku služieb v kozmetickom salóne o kyslíkovú terapiu? V nasledujúcom článku nájdete množstvo informácií, ktoré veríme, že vám pomôžu pri výbere kyslíkového koncentrátora.

 

Čo je kyslíkový koncentrátor?

Domáci kyslíkový koncentrátor je zariadenie, pomocou ktorého sa vyrába vysoko koncentrovaný 90-95% kyslík. Jedná sa o jednoduché a pohodlné zariadenie, ktoré môžete používať doma, a to bez lekárskeho dohľadu. Kyslíkový koncentrátor je vhodný aj pre najintenzívnejšiu kyslíkovú terapiu, pretože môže produkovať až päť až šesť litrov kyslíka za minútu. Niektoré modely kyslíkových prístrojov môžu pracovať nepretržite až 24 hodín denne, a tak sú ideálne pre oxygenoterapiu v domácom prostredí. Životnosť kyslíkových koncentrátorov kyslíka je aj pri nepretržitej prevádzke 7 až 10 rokov.

Princíp fungovania prístrojov na výrobu kyslíka je jednoduchý. Koncentrátor generuje kyslík zo vzduchu a oddeľuje z neho dusík špeciálnymi uhlíkovými tyčami. Kvalitné domáce kyslíkové prístroje produkujú 90 až 95% kyslík od 3 do 10 litrov za minútu. Každý kyslíkový koncentrátor je vybavený regulátorom výstupného prúdu a môžete ho tak individuálne nastaviť na vami požadovanú hodnotu. Vzhľadom k vysokej účinnosti a kompaktnosti sa kyslíkový koncentrátor používa hlavne v domácnosti, kozmetických salónoch ale aj v zdravotníckych zariadeniach. Kyslík, ktorý kyslíkový koncentrátor "filtruje" z okolitého vzduchu, sa vracia do miestnosti a znova sa v ňom rozpustí, a tak sa pri používaní kyslíkového prístroja celková koncentrácia kyslíka v miestnosti nemení.

Takmer všetky koncentrátory kyslíka sú vybavené nosnými kanylami na dýchanie cez nos a maskou na tvár. Kanyly sa vkladajú do nosa a pripevňujú sa na zátylku. Použitie nosných kanýl pri dýchaní kyslíka z domáceho kyslíkového koncentrátora vám umožňuje zachovať si slobodu pohybu počas domácej kyslíkovej terapie. Pri domácej kyslíkovej terapii odporúčame vlastné monitorovanie - meranie saturácie - pomocou prenosného pulzného oxymetra.

Aktuálne kyslíkové koncentrátory si môžete prezrieť aj na našom videu nižšie

Kto využije domáci kyslíkový prístroj?

Pomocou domáceho kyslíkového prístroja môžete doma vykonávať kyslíkovú terapiu pri hypoxii – nedostatku kyslíka. Nedostatok kyslíka oslabuje aj činnosť srdca, fungovanie krvného obehu, látkovej výmeny a má negatívny dopad aj na našu imunitu. Dýchaním kyslíka z domáceho kyslíkového prístroja dokážete predchádzať hypoxii a mnohým iným chorobám.

Domáci kyslíkový prístroj vám pomôže pri:

  • liečbe s poruchou respiračných funkcií, keď telo potrebuje nasýtenie kyslíkom
  • chorobách spojených s pľúcnou insuficienciou v komplexnej terapii
  • CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc)
  • bronchiálnej astme
  • cystickej fibróze
  • pľúcnej hypertenzii
  • zotavovaní sa po zlyhaní srdca
  • hypoxii plodu počas tehotenstva
  • akútnych respiračných infekciách
  • chronickej únave
  • duševnom i fyzickom vypätí
  • bolestiach hlavy
  • nespavosti

Vysoko koncentrovaný kyslík môžete dýchať bez akýchkoľvek obmedzení. Pre pacientov so závažnými respiračnými ochoreniam je často oxygenoterapia nevyhnutnou súčasťou liečby.

Domáci kyslíkový prístroj a liečivú silu kyslíka ocenia tiež vrcholoví športovci, študenti a všetci tí, ktorí podávajú vysoké fyzické i duševné výkony. Lekári odporúčajú dýchať takýto kyslík 10 minút denne, čo sa vďaka množstvu získaného kyslíka rovná trojhodinovej prechádzke v zelenom lese. Vykonávanie bežných kyslíkových procedúr je vynikajúcou prevenciou pred prechladnutím. Oxygenoterapia zvyšuje celkovú pohodu, zlepšuje metabolizmus a zvyšuje imunitu

Pravidelné procedúry oxygenoterapie zvyšujú našu imunitu a udržujú pleť krásnu a hladkú. Kyslík je silný antioxidant, ktorý môže výrazne spomaliť proces starnutia. Urýchľuje obnovu buniek, a tak regeneruje tkanivá, odstraňuje jazvy a vrásky. Rovnakým spôsobom pôsobí aj na vnútorné orgány, núti ich revitalizovať a fungovať lepšie. Počas kyslíkovej terapie sa v tele aktivuje mnoho životne dôležitých procesov, čo prispieva k jeho komplexnému uzdravovaniu a omladzovaniu.

Pozitívne účinky oxygenoterapie oceňujú tiež študenti a duševne pracujúci, pretože prekysličením mozgu sa zvyšuje ich sústredenosť a podávajú lepšie výkony. Športovcom pomáha pri regenerácii svalstva. Dlhodobo chorým pacientom inhalácia kyslíka z domáceho kyslíkového prístroja zlepšuje celkovú kvalitu života.

Dôležité parametre pri výbere koncentrátora kyslíka

Pri kúpe kyslíkového prístroja do domácnosti, kozmetického salónu, sociálnych zariadení venujte pozornosť predovšetkým týmto parametrom:

Výstup kyslíka za minútu

Hlavnou charakteristikou každého koncentrátora kyslíka je tok kyslíka za minútu, pričom koncentrácia kyslíka určeného pre inhaláciu by mala byť aspoň 90%. Ešte pred kúpou musíme vedieť, ako často budeme kyslíkovú terapiu potrebovať a využívať. V niektorých prípadoch je potrebná 24 hodinová kyslíková terapia, v iných prípadoch lekár odporúča dýchať kyslík 30 až 60 minút denne.

Ak človek, pacient trpiaci nedostatkom kyslíka, vyžaduje kyslíkovú terapiu denne počas 24 hodín, potrebujete kyslíkový koncentrátor, ktorý bude produkovať minimálne 5 litrov kyslíka za minútu, teda vyberajte si 5-litrový koncentrátor kyslíka.

Keď plánujete kyslíkový prístroj používať len niekoľko hodín denne, resp. sporadicky, potom vám bude postačovať oxygenátor s produkciou kyslíka 3 litre za minútu.

Hladina hluku

V prípade, že koncentrátor kyslíka bude pacient používať dlhodobo a nepretržite počas 24 hodín, venujte osobitnú pozornosť hladine hluku. Zvýšený hluk najmä počas spánku môže vyvolať podráždenie. Ľudské ucho vníma hlučnosť 20-25 dB. Žiaľ, výrobcom sa hlučnosť domácich kyslíkových prístrojov nepodarilo znížiť až na túto úroveň, ale kvalitné kyslíkové prístroje nepresahujú hlučnosť 35 dB.

Regulácia prietoku kyslíka

Väčšina koncentrátorov kyslíka používaných doma má takzvaný prietokomer kyslíka. Väčšina modelov má mechanické riadenie prietoku so stupnicou od 0 do 5 litrov kyslíka za minútu. Treba mať však na pamäti, že nastavenie prietokomeru do polohy 5 neznamená vždy, že koncentrácia kyslíka na výstupe bude 90-95%. Preto pri výbere domáceho oxygenerátora dávajte pozor na údaj, ktorý udáva, aká vysoká je koncentrácia kyslíka v určitej polohe prietokomerača. Tento údaj získate z technického popisu koncentrátora alebo sa naň opýtajte predajcu.

Rozmery a mobilita

Moderné prístroje na výrobu kyslíka pre domácu liečbu majú kompaktné prevedenie a relatívne malé rozmery. Pri výbere domáceho kyslíkového koncentrátora venujte tiež pozornosť dostupnosti koliesok, ktoré zjednodušujú jeho presun po byte.

Dostupnosť náhradných filtrov, kyslíkových hadíc, kanýl...

O domáci kyslíkový prístroj sa treba starať. Filter sa odporúča meniť raz za 6 mesiacov, kanyly, kyslíkovú masku alebo nádobu na vodu meníte podľa potreby, preto sa pred kúpou oxygenerátora informujte aj na dostupnosť a cenu potrebného príslušenstva k zariadeniu.

Záručná doba a cena

Koncentrátor kyslíka pre domácu oxygenoterapiu vám má slúžiť niekoľko rokov, preto sa opýtajte na dĺžku a podmienky záruky. Najdrahšie sú vysokokvalitné stacionárne kyslíkové koncentrátory americkej a nemeckej výroby, ale kvalitný domáci kyslíkový prístroj nájdete aj za rozumnú cenu.

Výhody domáceho kyslíkového prístroja

Kyslíkové prístroje sú v súčasnosti najúčinnejšie a ekonomicky výhodné na vykonávanie oxygenoterapie doma. Domáci kyslíkový prístroj je:

  • kompaktný
  • ľahko sa po byte presúva
  • spoľahlivý
  • bezpečný
  • jednoducho sa používa
  • spotrebováva málo energie

Domáce kyslíkové prístroje sú absolútne bezpečné a nevyžadujú špeciálne povolenie ani zručnosti. Kyslíkový koncentrátor zapnete/ vypnete jedným tlačidlom. Vďaka kompaktnému prevedeniu a malým rozmerom nezaberá veľa miesta. Pre jeho prevádzku potrebujete len prívod elektrickej energie 220 V a destilovanú vodu.

Na rozdiel od fliaš s kvapalným kyslíkom nie sú kyslíkové koncentrátory pre domácnosť výbušné. Princíp získania kyslíka je založený na technológii adsorpcie - zmeny koncentrácie - vzduchu. Kyslíkový koncentrátor teda obsahuje iba vzduch a nič viac. Ak však používate koncentrátor kyslíka, musíte dodržiavať určité bezpečnostné pravidlá uvedené v návode na obsluhu.

Pravidlá pre používanie domácich koncentrátorov kyslíka

  1. Pred prvým použitím si veľmi pozorne prečítajte návod na obsluhu zariadenia.
  2. Do zvlhčovača používajte výlučne destilovanú vodu, ktorá neobsahuje škodlivé nečistoty. Keď namiesto destilovanej vody použijete „obyčajnú“ vodu, potom je vysoká pravdepodobnosť, že rozprašovač a výfukový ventil v zvlhčovači kyslíka sa upchajú a váš kyslíkový koncentrátor prestane fungovať.
  3. Dodržujte výrobcom stanovený minimálny aj maximálny objem vody v zvlhčovači.
  4. Nezabudnite na filtre. Od čistoty filtrov vo vašom zariadení závisí čistota produkovaného kyslíka.
  5. Prístroj nikdy nepoužívajte bez filtra a vody v zvhlčovači.
  6. Pred použitím skontrolujte správne pripojenie hadice.
  7. Kyslíkové masky čistite slabým neabrazívnym čistiacim roztokom a uchovávajte ich mimo vyhrievacích zariadení.
  8. Kyslíkový prístroj nikdy nezakrývajte, ani ho počas používania neumiestňujte do uzatvoreného priestoru. Zo všetkých strán by mal okolo oxygenerátora prúdiť vzduch. Pokiaľ vás ruší jeho hluk, použite dlhú hadičku a prístroj nechajte vo vedľajšej miestnosti.

Pri dodržiavaní všetkých pokynov výrobcu pri používaní a údržbe vám kyslíkový prístroj bude dlho produkovať kvalitný kyslík. Domáci kyslíkový koncentrátor zakúpite v našom e-shope za prijateľnú cenu, resp. si ho môžete kúpiť na splátky alebo prenajať. Naši špecialisti vám odpovedia na akékoľvek otázky, ktoré vás zaujímajú. Pomôžu vám pri výbere najvhodnejšieho modelu pre vás s prihliadnutím na vaše preferencie a ciele. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia