Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať najlepšiu posteľ pre ležiaceho pacienta?

Staráte sa o príbuzného, ktorý ostal pripútaný na lôžko? Zaobstarajte pre neho to najlepšie zdravotné lôžko, poskytnite mu maximálny komfort a čo najlepšie podmienky v jeho neľahkej situácii.

Ak ostane váš blízky v dôsledku zhoršeného zdravotného stavu pripútaný na lôžku, je nevyhnutné, aby ste mu poskytli čo najvyšší komfort a špeciálnu starostlivosť. Dokonalé pohodlie v neľahkej životnej situácii zabezpečíte vášmu blízkemu špeciálnym zdravotným lôžkom.

Čo je zdravotná polohovacia posteľ a aké sú jej výhody

Zdravotná polohovacia posteľ je špeciálny druh nábytku, ktorý sa často používa v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Multifunkčné zdravotné lôžko je nepostrádateľnou zdravotníckou pomôckou pre ľudí, ktorí po zhoršení ich zdravotného stavu zostali pripútaní na lôžko. Zdravotnícke lôžka poskytnujú vysoký komfort aj ľuďom, ktorí v dôsledku svojho vysokého veku a slabosti sa už nedokážu samostatne pohybovať. Zdravotnou polohovacou posteľou im poskytnete nielen potrebné pohodlie, ale tiež im zabezpečíte správne polohovanie a predídete vzniku bolestivých dekubitov.

Prečo nestačí pre ležiaceho pacienta klasická posteľ?

Postele pre ležiacich pacientov sa od bežných postelí líšia konštrukciou a množstvom detailov, ktoré výrazne zjednodušujú život pacienta a tiež pomáhajú príbuzným s ich starostlivosťou. Polohovacia posteľ sa skladá z niekoľkých častí, ktoré umožňujú meniť polohu tela a uhol sklonu. Vďaka nastaveniu uhla sklonu bude môcť pacient zaujať potrebnú polohu, v ktorej bude liečba najefektívnejšia. Odnímateľné bočnice a operadlá uľahčujú prístup k pacientovi. Kolieska vám umožnia rýchly a jednoduchý presun postele bez obmedzenia pacienta.

Zdravotnícke polohovacie postele poskytujú pacientovi nielen potrebné pohodlie, ale vďaka nim dokážete predchádzať mnohým zdravotným komplikáciám, ako sú bolestivé preležaniny alebo stagnácia liečebného procesu.

Zdravotné lôžka pre ležiacich pacientov je možné nastavovať dvoma spôsobmi – mechanicky a elektricky. Pre pacientov sú pohodlnejšie elektrické polohovacie postele, pretože ak to ich zdravotný stav umožňuje, dokážu meniť uhol sklonu postele a polohu tela aj samostatne, a tak si nastaviť najlepšiu polohu bez nutnosti pomoci inej osoby. Pri výbere funkčnej postele pamätajte na to, že by mala pomôcť pacientovi ale aj ľuďom, ktorí sa oňho starajú.

Výhody špeciálnych zdravotníckych lôžok

  • poskytujú možnosť rýchlo a jednoducho zmeniť polohu pacienta; na posteli viete nastaviť nielen uhol sklonu chrbtovej opierky, ale aj časti pre nohy. Zmenou polohy nôh predchádzate nielen vzniku dekubitov ale aj znecitliveniu končatín a životu ohrozujúcej trombózy.
  • zmena polôh častí tela znižuje riziko vzniku dekubitov, udržuje telo v kondícii a predchádza vzniku rôznych závažných komplikácií.
  • správne zvolené zdravotné lôžko rieši hlavný problém lôžkového pacienta: umožňuje mu cítiť sa aspoň čiastočne nezávisle a nezaťažovať rodinu a priateľov.
  • zosilnený rám pre pacientov s veľkou telesnou hmotnosťou.
  • umožňujú inštaláciu ďalšieho príslušenstva, ktoré zjednodušuje hygienické úkony, zvyšuje komfort pacienta.
  • posteľ môže byť vybavená toaletou, čo značne uľahčuje starostlivosť o pacienta a samotný pacient nepociťuje rozpaky a nepohodlie.
  • pomocou koliesok dokážete presávať lôžko z miesta na miesto takmer bez námahy, pričom presunom nijako neobmedzujete pacienta. Kolieska sú testované na vysoké zaťaženie a ich súčasťou je blokovací mechanizmus proti samovoľnému pohybu.
  • pri elektrických modeloch oceníte jednoduché ovládanie pomocou diaľkového ovládača, pomocou ktorého si pacient môže samostatne nastaviť uhol sklonu jednotlivých častí lôžka či výšku postele. Kúpou elektrickej postele kupujete nielen posteľ, ale aj nezávislosť pacienta.
  • nastavenie ideálnej výšky lôžka ocenia aj opatrovatelia, pretože starostlivosť o ležiaceho pacienta je pre nich mnohokrát namáhavá, zaťažujúc najmä ich chrbticu.
  • odnímateľné a sklopné bočnice, ktoré znižujú riziko pádu pacienta. Niektoré modely sú navyše vybavené odnímateľnými operadlami pri hlave a nohách pre ľahký prístup k pacientovi zo všetkých strán.

Pre koho je zdravotnícka polohovacia posteľ určená?

Zdravotné lôžko s možnosťou polohovania poskytne potrebné pohodlie:

  • pacientom s chronickými ochoreniami muskuloskeletálneho systému;
  • ľuďom v pooperačnom období;
  • osobám s vážnymi zraneniami chrbta, chrbtice a bedrového kĺbu;
  • pacientom po mŕtvici, srdcovom infarkte či inými závažnými ochoreniami kardiovaskulárneho systému;
  • pacientom s paralýzou v dôsledku: mŕtvice, neurologických ochorení a poranení chrbtice;
  • vašim rodičom, starým rodičom, ktorých vek i zdravotné obmedzenia obmedzujú v aktívnom spôsobe života.

Akú posteľ pre ležiaceho pacienta v domácom prostredí vybrať?

Výberu zdravotnej polohovacej postele pre použitie v domácnosti venujte dostatočnú pozornosť a ešte pred jej kúpou zohľadnite všetky dôležité parametre. Spoznajte dôležité kritériá potrebné pre výber ideálnej zdravotníckej postele pre vášho blízkeho.

Počet polôh

Hlavnou charakteristikou lekárskeho funkčného lôžka je počet možností polohovania roštu lôžka.

V závislosti od počtu polôh sa zdravotnícke lôžka pre ležiacich pacientov delia na tieto typy:

  1. jednodielne, kde je nastavenie možné len v oblasti hlavy;
  2. s dvoma časťami, kde je možné nastaviť časti hlavy a nôh;
  3. s tromi sekciami, v ktorých si okrem polohy hlavy a nôh môžete upraviť aj časť v oblasti panvy;
  4. so štyrmi sekciami, vďaka ktorým viete meniť polohu tela po celej dĺžke (v oblasti hlavy, chrbta, panvy a nôh). Tento model je ideálny pre ľudí, ktorí sú extrémne fyzicky oslabení, alebo majú vážne poranenia pohybového aparátu, ťažké ochorenia, sú po mozgovej príhode s následkom nezvratných motorických dysfunkcií či pre ľudí, ktorých pohybový aparát je nefunkčný v dôsledku vysokého veku.

Pre maximálne pohodlie vyberajte posteľ, ktorú viete polohovať minimálne z ľahu do sedu, aby mal pacient možnosť zaujať Fowlerovu polohu v polosede, čím sa výrazne urýchľuje rekonvalescencia, zlepšuje sa psychika pacienta, zabraňuje atrofii svalového tkaniva, chráni pred rozvojom pľúcneho edému, uvoľňuje kŕče a napätie svalov brušnej dutiny, zlepšuje fungovanie vnútorných orgánov.

Pri pacientoch so zlomeninami nôh je potrebné sekčné lôžko s pevnou dolnou časťou, aby sa zachovala celistvosť končatín a aby sa nepoškodili pri pohybe. Pre ťažko chorých pacientov sa zvyčajne používa lôžko s 3 - 4 polohovateľnými oblasťami, ktoré umožňujú samostatne manipulovať s jednotlivými časťami tela podľa aktuálnej potreby.

Pre pacientov, ktorí sú po operácii v panvovej dutine, má zmysel zaobstarať si zdravotné funkčné lôžko, ktoré umožňuje zaujať Trendelenburgovu polohu – ľah na chrbte s bedrovou časťou zdvihnutou do pravého uhla. V niektorých modeloch zdravotníckych postelí sa samotná Trandelenburgova poloha môže líšiť až o 25 stupňov na stranu k hlave alebo k nohám.

Typ pohonu

Pri výbere polohovateľnej postele je dôležitým parametrom druh pohonu, pretože zdravotnícke lôžka sa dnes vyrábajú ako mechanické, mechanické v kombinácii s hydraulickým pohonom či plne elektronické.

Polohovacia posteľ mechanická

Polohy zdravotníckej postele s mechanickým pohonom musíte nastavovať ručne, resp. pomocou pák, čo bude o vás vyžadovať patričnú silu a zručnosť. Tento typ špeciálneho zdravotníckeho lôžka má však nižšiu hmotnosť, ľahšie sa s ním manipuluje a je lacnejšie ako modely s elektrickým pohonom.

Polohovacie lôžko mechanické s hydraulickým pohonom

Je vyrobená z ohľadom na špeciálne potreby ležiacich pacientov. Polohovanie niektorých, resp. všetkých častí roštu uľahčujú hydraulické pružiny.

Polohovateľná elektrická posteľ

Zdravotnícke lôžka s elektronickým pohonom predstavujú modely najnovšej generácie. Mnohé z nich viete ovládať na diaľku pomocou ovládača, ba dokonca sú už aj modely, ktoré dokážete ovládať smartfónom. Nespornou výhodou elektronických modelov špeciálnych zdravotníckych lôžok na elektrický pohon je, že pacient si sám môže vybrať a nastaviť bez vonkajšej pomoci najvhodnejšiu polohu jednotlivých dielov roštu. Samostatné ovládanie a nastavenie jednotlivých častí postele umožňuje imobilizovanej osobe cítiť sa voľnejšie a nezávislejšie, čo prispieva lepšej nálade a psychickej pohode.

elektrická posteľ arminia burmeier

Rozmery výrobku

Pri výbere lôžka pre ležiaceho pacienta myslite aj na rozmery, pretože dnes sa vyrábajú zdravotnícke lôžka špeciálne určené pre rôzne diagnózy i postele pre ležiacich detských pacientov.

V prvom rade vyberte vo vašej domácnosti miesto pre posteľ. Prísun slnečného svetla je pre chorého človeka nevyhnutný, preto ideálnym priestorom pre umiestnenie postele je miesto oproti oknu. Myslite tiež na to, že lôžko musí byť prístupné zo všetkých strán. Zmerajte rozmery dverí, aby ste vedeli s lôžkom cez ne prejsť.

Aby polohovanie jednotlivých častí tela bolo pre ležiaceho pacienta prínosom sú nezanedbateľným parametrom aj vnútorné rozmery lôžka. Dnes nájdete v ponuke polohovacích postelí lôžka špeciálne určené pre deti či pre pacientov nízkeho vzrastu.

Nastavenie výšky lôžka

 S ohľadom na vek i diagnózu odporúčame venovať pozornosť aj možnosti nastavenia samotnej výšky lôžka. Možnosť znížiť lôžko až na úroveň podlahy oceníte počas starostlivosti o ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou i osoby nízkeho vzrastu.

Nastavenia výšky postele oceníte pri osobnej hygiene, polohovaní pacienta, pretože správne zvolená výška pri manipulácii s nevládnym členom rodiny, šetrí vašu chrbticu.

Materiál a dizajn

V nemocniciach je väčšina postelí pre pacientov vyrobená z kovu, ale pri kúpe zdravotníckeho lôžka pre člena vašej rodiny máte už na výber pestrú paletu produktov, ktoré charakterizuje nielen funkčný ale aj esteticky príťažlivý dizajn. Na výber už máte nielen postele s kovovou konštrukciou, ale aj postele drevené, či modely s kombináciou kovu a dreva.

Maximálne zaťaženie

Ak vyberáte posteľ pre pacienta so zvýšenou telesnou hmotnosťou, venujte pozornosť aj tomuto parametru a sústreďte sa na modely nielen s vysokou nosnosťou ale aj modely s vystuženým rámom.

Bezpečnosť

Pre ležiaceho pacienta je nevyhnutné vybrať posteľ, ktorou mu zabezpečíte maximálnu bezpečnosť pri jej užívaní. Bočné zábradlie poskytuje bezpečný priestor na spanie a zabraňuje náhodným pádom počas spánku.

Výber správneho matraca

Výberu matraca do polohovateľnej postele pre ležiaceho pacienta pristupujte veľmi zodpovedne, pretože bez správneho matraca pacient nepocíti žiadne pohodlie, nech už je posteľ akokoľvek sofistikovaná. Dôležitým kritériom pri kúpe matraca sú nielen rozmery samotného lôžka, ale aj počet polohovateľných častí roštu a nezanedbateľným parametrom je aj samotná diagnóza pacienta.

Matrac do polohovateľného lôžka vždy vyberajte s rovnakým počtom častí ako má rošt postele.

Keďže jednou z najnepríjemnejších komplikácií, ktorá sa objavuje u ležiacich pacientov sú preležaniny, zamerajte pri výbere matraca svoju pozornosť na zdravotné ortopedické matrace. Správnym antidekubitným matracom, antidekubitnými chráničmi a vankúšmi dokážete predchádzať vzniku bolestivých dekubitov.

Užitočné doplnky

Závesná hrazda k posteli

Závesná hrazda patrí k najžiadanejším podporným pomôckam ležiacich pacientov, pretože im uľahčuje zmeniť na lôžku polohu, poskytuje im priestor pre zavesenie rúk, uľahčuje úpravu lôžka.


Lôžkový stolík

Servírovací stolík do postele zvyšuje komfort osôb, ktoré sú odkázané na celodenný pobyt na lôžku. Oceníte ho pri podávaní stravy, pri vykonávaní osobnej hygieny a samotný pacient ho vie využívať pri rôznych denných aktivitách.


Nepremokavé plachty a podložky

Znehodnoteniu a poškodeniu zdravotného matraca zabránite používaním nepremokavých plachiet a podložiek, ktoré ochránia samotný matrac pred znečistením a premočením.


Pomôcky na presun pacienta

Pomôcky určené k presunu pacienta zaiste oceníte pri každodennej starostlivosti. Bezpečný presun s minimálnym úsilím pre ošetrovateľa zabezpečíte pacientom inovatívnymi platformami Herdegen, špeciálne vyvinutými na bezpečnú a pohodlnú prepravu pacienta. Manipulácia s nohami bude omnoho ľahšia a jednoduchšia používaním popruhu na zdvíhanie nôh.


Polohovacie podložky

Modernú formu starostlivosti o ležiaceho, zdravotne postihnutého alebo staršieho pacienta predstavuje polohovacia podložka, ktorá umožňuje ošetrovateľom komfortné polohovanie dlhodobo ležiacich pacientov.


Opierka chrbta s vankúšikom pod hlavu

Opierka chrbta s vankúšikom pod hlavu poskytuje pacientovi potrebnú oporu a komfort v sede.


Umývadlá pre ležiacich pacientov

Komfort počas hygieny a umývania vlasov môže mať aj váš blízky pripútaný na lôžko. Vyberte si z našej ponuky kvalitné umývadlo špeciálne vyrobené pre pacientov na lôžku.


Nafukovacie vane a bazény

Nafukovacie vane a bazény sú špeciálne produkty, vďaka ktorým dostanú komfortnú hygienu aj imobilní pacienti. Doprajte osviežujúci kúpeľ aj vášmu blízkemu a zabezpečte pre neho nafukovaciu vaňu.


Praktické hygienické pomôcky

Pri starostlivosti o ležiaceho člena rodiny nezabudnite ani na praktické hygienické pomôcky, ako sú nádoby na moč a podložné misy či praktické toaletné kreslá.

Široký sortiment funkčných polohovateľných postelí, ortopedických matracov a ďalšieho vybavenia pre zvýšenie komfortu osôb so zdravotným postihnutím nájdete u nás na stránke www.tualmed.sk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia