Ako vybrať správnu detskú postieľku?

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať správnu detskú postieľku?

Pre dieťatko je detská postieľka základným kusom nábytku. V nej trávi väčšinu času, tu spí aj sa hrá, a preto by to malo byť miesto maximálne komfortné a nanajvýš kvalitné. Šetriť na detskej postieľke sa skutočne nevypláca – dôležité je zvážiť všetky plusy a mínusy, aby ste bábätku zabezpečili posteľ, ktorá mu bude úplne vyhovovať.

5 podstatných vlastností detskej postieľky

Dieťa prvé mesiace svojho života viac-menej prespí a preleží. Z toho dôvodu je výber správnej detskej postieľky základom, bez ktorého sa nezaobíde žiadna detská izbička. Novorodenec potrebuje svoj pokoj, pohodlie, ale ocení aj rozličné vylepšenia, ktoré mu pobyt v postieľke spríjemnia a uľahčia mu zaspávanie.

Tu je 5 základných vlastností, podľa ktorých vyberajte detskú posteľ:

  1. Bezpečnostné normy pre detské postieľky
    Na úvod hľadania detských postieľok si overte, či sú bezpečné. Je potrebné skontrolovať všetky certifikáty, ktoré detská postieľka má. Pred nákupom, bez ohľadu na to, či nakupujete cez internet alebo v štandardnom obchode, si prejdite, či sú dané certifikáty v súlade s európskymi normami.

     
  2. Veľkosť a variabilita postele pre bábätko
    Následne zvažujte, akú veľkosť postieľky pre svoje bábätko vyberiete. Väčšina rodičov siaha po praktických, výškovo nastaviteľných postieľkach, ktoré rastú s dieťaťom a vydržia aj niekoľko rokov (mnohé modely až do 7. roku dieťaťa). Dostupné modely majú rôzne typy regulácie, no najlepšia je trojstupňová. V závislosti od veku dieťaťa sa dajú prispôsobiť ležiacemu, sediacemu, lezúcemu a chodiacemu batoľaťu. 
      
    Úlohu pri výbere postele zohráva aj veľkosť detskej izby – okrem miesta na spanie by sa v nej mala vytvoriť zóna na hranie (neskôr na učenie) a chýbať nesmie ani skriňa či praktická komoda.

     
  3. Priečky do detskej postieľky
    Dôležitým prvkom v detskej postieľke sú priečky. Zaujímajte sa, či a ako ich je možné odstrániť a aký je ich rozostup (optimálny rozostup pre bezpečnosť dieťaťa je minimálne 6 cm).  Odnímateľné priečky umožňujú chodiacemu dieťaťu voľný vstup a výstup, čím zabránite možného pádu z postieľky. 

  4. Výroba postieľky pre bábätko
    Bezpečnostné certifikáty sú jedna vec, dôležité je tiež všímať si spôsob a miesto výroby postele. Ak trváte na kvalite, preverte si, či je detská postieľka zhotovená z odolných, pevných a stabilných materiálov. Dieťa v nej bude ležať nehybne len veľmi krátky čas a v nasledujúcich mesiacoch sa začne hýbať, skákať či liezť, preto stavte na overenú kvalitu drevených postieľok ručnej výroby. Postele z dreva sú jedny z najodolnejších a najbezpečnejších na trhu, samozrejme za predpokladu, že je drevo správne upravené a ošetrené nezávadným lakom a farbou, ktoré neškodia dieťatku. Kvôli bezpečnosti sa radšej vyhnite postieľkam s príliš malými detailami a nebezpečnými okrajmi.

     
  5. Pohodlný matrac
    Kúpa detského matraca je dôležitým prvkom, ktorý sa neoplatí podceniť. Rovnako ako pri detskej postieľke si najprv pozrite, akými certifikátmi disponuje a či spĺňa všetky požadované bezpečnostné normy, vrátane použitých materiálov. V detskom matraci nesmú byť žiadne nebezpečné látky. Odborníci aj skúsené mamičky odporúčajú kokosové matrace s ľanovou podložkou alebo pohánkovou šupkou. Rozhodne neradíme kupovať veľmi mäkký matrac, pretože škodí chrbtici dieťaťa.

Postieľky pre bábätko s praktickými vylepšeniami

Izba pre predškoláka sa o dosť líši od izbičky pre bábätko. Týka sa to predovšetkým zariadenia. Základným kusom nábytku v izbe pre novorodenca je detská postieľka doplnená komodou a prebaľovacím pultom. Na výber sú aj detské postieľky s prebaľovacím pultom a zásuvkami na odkladanie vecí pre bábätko. Toto praktické riešenie privíta každý, kto nedisponuje veľkými obytnými priestormi. Okrem toho sa ušetrí miesto na doplnky, ktoré by nemali chýbať – lampa, stôl, stolička na kŕmenie, prípadne hojdacie kreslo pre dieťa a mamičku.

Posteľ alebo detská postieľka?

Bez ohľadu na vek dieťaťa je posteľ dôležitým kusom nábytku každej detskej izby. Výber je vskutku široký, ale mnoho rodičov myslí viac do budúcna a pri kúpe detskej postieľky si chcú zvoliť takú, ktorá sa dá neskôr premeniť na gauč alebo dlhšiu posteľ pre staršie dieťa

Pri zariaďovaní prvej izby pre dieťa stojí za zváženie aj to, či má posteľ odkladací priestor. Zásuvka na posteľnú bielizeň je zárukou poriadku a v prípade potreby je možné do nej uložiť aj hračky a iné veci, ktoré nemusia byť stále na očiach.

Veľkej obľube u detí aj rodičov sa tešia postieľky v tvare domčekov, hradov či pretekárskych áut aj dvojposchodové postele s policami, zásuvkami alebo vstavaným stolíkom.

Kolíska namiesto postieľky

Čoraz väčšej obľube sa tešia znovu objavené kolísky pre detičky. Najmä pre najmenšie bábätká je to skvelá voľba, a to z niekoľkých dôvodov – kolíska je stabilná, ľahko sa dá do pohybu a na bábätko pôsobí upokojujúco. V súčasnosti je v ponuke množstvo špeciálnych kolísok, ktoré sú vybavené špecifickým pohybom. Kolíska Dreamer sa oproti štandardným kolískam pohybuje aj vertikálne, čo je pre dieťa prirodzenejšie. Navyše ide o pohyb, ktorý stimuluje mozog dieťaťa.

Okrem pohybu kolísky je dôležitý jej tvar. Okrúhle kolísky vyzerajú štýlovo, avšak sú dosť nepraktické – dieťa z nich pomerne rýchlo vyrastie. Obdĺžnikové modely, ako napríklad kolíska Dreamer, sú vhodnejšie na dlhodobé používanie a zabezpečia dieťatku dlhší spánok. Mnohé kolísky sa dokonca dajú prerobiť na posteľ pre väčšie dieťa, čo víta mnoho rodičov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia