Kategórie
 
 
 
 
 

Bolesti chrbta, alebo ako správne sedieť ?

Moderný človek trávi veľa času v sede, nerobí fyzickú, ale duševnú prácu. To má často za následok bolesti v oblasti chrbtice. Ako správne sedieť a predchádzať tak bolestiam chrbta?

Sme nútení sedieť, ohýbať sa nad stolom, čo má často za následok bolesti v oblasti krčnej chrbtice, spodnej časti chrbta. Správne sedenie je pre nás z hľadiska zdravia i výkonu mimoriadne dôležité. Ako správne sedieť a predchádzať tak bolestiam chrbta?

Chrbtica je dostatočne veľká, masívna kosť. Pri sedení je na chrbticu vyvíjané veľmi silné zaťaženie, pretože je v trakčnej (stlačenej) polohe. Výsledkom je pomerne ťažké zaťaženie, čo vedie k zničeniu medzistavcového disku, chrupavky. Postupne, pomaly, rok čo rok, deň po dni, hodina za hodinu je zničená. Potom sa prejavuje ako prvý stupeň osteochondrózy chrbtice. Ide o malé trhliny v chrupavke, malé zlomeniny a zníženie samotnej chrupavky.

Chrbtica človeka má svoju prirodzenú krivku - krčnú lordózu, hrudnú kyfózu, bedrovú lordózu. Lordóza označuje prehnutie chrbtice smerom dopredu, zatiaľ čo kyfóza označuje prehnutie chrbtice smerom vzad. A práve udržanie bedrovej časti chrbtice v lordotickom zakrivení je hlavnou požiadavkou správneho sedu.

Ako správne sedieť

Sedenie na akomkoľvek kuse nábytku je pre ľudské telo neprirodzené, ale napriek tomu negatívne dôsledky dlhodobého sedenia môžete eliminovať. Sedieť by sme mali tak, aby bol chrbát narovnaný, hlava bez naklonenia, brada by mala byť vodorovne so stolom. Udržať správnu polohu v sede vám pomôže výber správnej stoličky, nastavenia jej klonu a výšky, ale tiež výber pracovného stola.

Výšku pracovného stola voľte podľa činnosti. Pri písaní rukou, položte ruky celým predlaktím na pracovnú dosku. Pri práci s počítačom, ramená voľne spustite, lakte ohnite v 90°stupňovom uhle, predlaktia podľa možností oprite o opierky stoličky. Zápästie sa snažte mať vystreté. Nohy by sa mali opierať chodidlami o zem. Kolená ohnite v uhle 90°stupňov . Pokúste sa v tejto polohe sedieť čo najdlhšie. Ak začínate pociťovať svalové napätie, ponaťahujte sa, postavte, urobte pár krokov. Akýkoľvek pohyb, pomôže svaly prekrviť a vy sa budete cítiť opäť dobre.

Obľúbenou pomôckou pri dlhodobom sedení počas práce pri PC je aj bedrový vankúš. Zdravotný vankúš je veľmi účinnou prevenciou ochorení bedrovej chrbtice v dôsledku dlhodobej nesprávnej polohy v sede.

Výhody používania bedrového vankúša

  • poskytuje skvelú podporu bedier a chrbtici
  • predchádza bolestiam chrbta a bedrovej chrbtice
  • umožňuje dlhšie sedenie zvyšuje komfort pri dlhodobom sedení

Zdravo sedieť sa môžete naučiť aj na fitlopte či vankúši na podporu korigovaného sedu.

Fit vankúš na sedenie

Fit vankúš na sedenie pomáha udržať správnu pozíciu tela pri sedení. Zabraňuje statickému preťažovaniu pohybového aparátu, predovšetkým chrbtice. Je určený na tréning svalov chrbta a panvy priamo pri práci pri stole. „ Núti“ nás zaujať správne držanie tela, trénuje svaly chrbta kvôli nevedomým reakciám na zachovanie rovnováhy. Dynamické sedenie na vankúši rozvíja svalové stabilizátory. Vankúš je naplnený vzduchom, ktorého tlak dokážete sami regulovať.

Výhody dynamického sedenia

  • znižuje napätie chrbtice
  • podporuje správne držanie panvy v sede
  • podporuje správne držanie tela
  • zabraňuje únave a preťažovaniu svalov
  • správne zaťažuje medzistavcové platničky
  • správne nastavuje kĺbové plôšky
  • zlepšuje cirkuláciu krvného a lymfatického obehu
  • podporuje funkciu orgánov tráviaceho systému
  • zvyšuje fyzickú a psychickú koncentráciu

Fitsedák - podložka pre zdravé sedenie

Fitsedák špeciálna podložka pre zdravé sedenie vám pomôže zdravo sedieť. Patentovaná podložka na stoličku prirodzene optimalizuje vašu polohu v sede. Obnovuje prirodzené zakrivenie chrbtice a uvoľňuje bolesť dolnej časti chrbta. Fit sedák vám pomáha udržiavať správnu pozíciu tela pri sedení doma, v kancelárii, aute.

Vzhľadom na unikátny patentovaný tvar kolísky pomôcka pre zdravé sedenie zdvíha a podporuje stehná, zadok, znižuje tlak a napätie na kostrči a panvových kostiach, čím vám zabezpečuje prirodzené a správne držanie tela.

Zmeňte vaše sedenie a zmeníte váš život.

Hneď ako si sadnete na Fitsedák, vaše telo sa podvedome narovná a zaujme pozíciu pre zdravé sedenie. Pri vývoji tejto revolučnej podložky na sedenie boli patentované 2 inovatívne technológie – APS Technology a Advanced Core Materials, ktoré zabezpečujú, že po posadení sa na Fitsedák automaticky zaujmete správne držanie tela bez ohľadu na povrch, na ktorom sedíte. 

Vďaka tejto výnimočnej inovatívnej sedačke už viac nebudete cítiť nepríjemnú bolesť chrbta a kĺbov, ktoré pociťujete pri dlhodobom sedení.

Doprajte si patričný komfort pri sedení v práci, doma či v aute.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia