Kategórie
 
 
 
 
 

Aromaterapia - liečba tela a duše

Každodenne sa stretávame s vôňami, ktoré nás sprevádzajú doma, v práci, pri jazde autom, pri kúpeli, masáži ale aj pri spánku. Vône, ktoré cítime okolo nás dokážu ovplyvňovať naše emócie, náladu, imunitu a v najdôležitejšom ohľade, vplývajú na naše zdravie.

Čo je to aromaterapia?

Arómaterapia je prírodná terapeutická metóda liečenia, ktorá využíva liečivé účinky esenciálnych olejov. Zlepšuje a udržuje fyzické, psychické a duševné zdravie človeka. Neoddeliteľnou súčasťou arómaterapie sú esenciálne oleje.

Esenciálne oleje sú prchavými aromatickými látkami, ktoré sa získavajú z rastlín a obsahujú liečivé účinky. Fľaštička esenciálneho oleja v sebe obsahuje silu z prírody, ktorá má potenciál ulahodiť telu a duši.

Naši predkovia odjakživa využívali prírodu a jej dary. V starovekom Grécku a Egypte, ľudia zachytávali aromatické pary, vyrábali rôzne parfumy či mastičky, ktoré používali nielen na medicínske liečivé účely ale zároveň na náboženské rituály. Liečivé účinky esenciálnych olejov sa využívali v bežnom živote, pri rozličných sviatkoch a obradoch. V starovekom Ríme používali rozličné vonné zmesi a oleje počas epidémií či na podporu sústredenia. Indickí lekári dodnes využívajú esenciálne oleje v ajurvédskej medicíne.

Pre koho je aromaterapia určená?

Aromaterapia pomáha ľudom, ktorí sú:

  • Ovplyvňovaní stresom, nepokojom a napätím
  • Majú respiračné problémy
  • Trpia alergiou či ekzémami
  • Majú nedostatok spánku alebo trpia nespavosťou
  • Sú často nachladení, majú rôzne virózy a angíny

Esenciálne oleje

Esenciálne oleje, ktoré sú známe aj pod pojmom éterické oleje, prírodné oleje alebo prírodné tinktúry, sú čisté rastlinné esencie. Vyrobené môžu byť z destilácie kvetov, bylín, korenia alebo dokonca z dreva či živice. Pri esenciálnych olejoch sa cenia nielen ich intenzívne vône, ale tiež ich liečebné účinky. V ponuke môžete nájsť okrem 100% prírodných olejov aj silnejšie riedené oleje. Kvalitné esenciálne oleje sa vždy predávajú v tmavých sklenených fľastičkách, pretože svetlo urýchľuje oxidáciu.

Čo je výhodou esenciálnych olejov?

  1. Sú vysoko koncentrované a 100% prírodné
    Na rozdiel od vonných olejov, ktoré obsahujú syntetické látky bez terapeutického účinku, sú éterické oleje získavané z rastlín, obsahujú látky s liečivým účinkom a sú 100% prírodné.
  2. Ľahko sa vyparujú
    Vďaka ich prchavosti, sa esencie olejov pri normálnej teplote veľmi ľahko vyparujú, čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa oleje dokážu vyparovať.
  3. Majú pozitívne účinky na telo a dušu
    Zlepšujú náladu, skvalitňujú spánok, zvyšujú energiu, sú vhodným doplnkom ku klasickej liečbe. Upokojujú myseľ a dokážu odstraňovať úzkosť, zároveň sú vhodné na relaxáciu.

Ako používať esenciálne oleje

Najrýchlejším spôsobom, ako získať olej do nášho tela, je jeho inhalácia. Náš mozog vníma vdychovanie olejov a tento proces má výrazný vplyv na našu psychiku, emocionálnosť a nálady.

Pri upchatom nose, kašli, hliene a iných respiračných ochoreniach je osvedčeným spôsobom naparovanie. Naparovanie olejmi je vhodné napr. pri chrípke v chladnejšom jesennom či zimnom období, pomáha však aj pri liečbe alergickej nádchy. Najvhodnejším olejom na naparovanie počas choroby je eukalyptový olej.

Aróma lampy a aróma difuzér

Príjemnú atmosféru a relax zaručuje aróma lampa, ktorá obsahuje sviečku a vodu. Zohrievaním vody sa aróma v aróma lampe postupne uvoľňuje do miestnosti. Difuzér rozvonia taktiež celú miestnosť, no na rozdiel od aróma lampy je difuzér elektrický prístroj bez sviečky, a preto je veľmi komfortný do domácnosti či kancelárie. Pre zbavenie sa zápachu a nepríjemných pachov stačí pár kvapiek esenciálnych olejov nakvapkať do difuzéra a Vaša domácnosť bude rozvoniavať počas celého dňa. V zime, keď kvôli vykurovaniu vlhkosť výrazne klesá, je odporúčané difuzér používať častejšie. Práve vďaka zníženiu vlhkosti trpia ľudia infekciami hrdla a suchosťou nosovej sliznice. Zvlhčovače vzduchu výrazne pomáhajú aj v domácnostiach s parketami.

 

Aromaterapeutická masáž a kúpeľ

Potrebujete uvoľniť telo a zároveň upokojiť aj svoju myseľ? Vyskúšajte masáž s aromaterapiou. Vďaka pozitívnym vplyvom na pokožku sa určité esenciálne oleje dajú použiť aj pri masáži. Masáž podporuje krvný a lymfatický obeh, uvoľňuje napätie, znižuje stres a zvyšuje životnú energiu. Vhodným miestom na aplikáciu olejov je temeno hlavy, čelo a spánky, chrbát alebo päty. Zmiernia sa taktiež bolesti hlavy, migrény a rôzne kŕče. Rozprúdením lymfatického systému sa uvoľňujú z tela toxíny, a tak sa posilňuje celý imunitný systém.

Pridaním olejov do kúpeľa zase podporujeme imunitu, najmä v rizikových obdobiach, ako sú jeseň a zima. Levanduľová tinktúra v kúpeli je vhodná na podporu spánku, zmiernenie bolestí a prináša pokoj a relax pre dušu a telo.

Aké benefity majú esenciálne oleje pre zdravie?

Na trhu je množstvo esenciálnych olejov, je preto veľmi dôležité vyhľadať si tie najkvalitnejšie. 100% prírodné esenciálne oleje Hemani majú veľmi pozitívne účinky na zdravie a psychiku. Každá fľaštička obsahuje zmes prírodných bylín, ktoré majú rôzne účinky na ľudské zdravie. Oleje majú viacero benefitov na špecifické zdravotné problémy a ťažkosti. Pomáhajú napr. proti chrípke a nachladnutiu, chránia pokožku pred UV žiarením, tehotným ženám pomáhajú produkovať materské mlieko, podporujú imunitu, pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a majú dokonca protizápalové účinky.

Chrípka a nachladnutieŠafránová tinktúra

Pri chrípke alebo angíne trpíme často ochorením horných dýchacích ciest. Eukalyptový olej pomáha pri liečbe chrípky a angíny, vyznačuje sa antibakteriálnymi vlastnosťami a uľahčuje vykašľávanie hlienu. Pri vdychovaní prináša úľavu pri zápale dutín, kašli či pri bolesti v krku. Skvelým pomocníkom pri nádche je šafranová tinktúra, ktorá podporuje liečbu dýchacích ciest a horúčky, no zároveň upokojuje nervový systém a znižuje vysoký cholesterol.

Krásna pleť a vypadávanie vlasovMrkvová tinktúra

Pre každú ženu sú vlasy korunou krásy. O vlasy je nevyhnutná starostlivosť nielen zvonku, ale aj zvnútra. Šalviový olej pôsobí blahodarne na pokožku, preventívne chráni pred zápalmi, zabraňuje vypadávaniu vlasov a plešateniu. Pomáha so starostlivosťou o mastnú pleť, lieči akné a dokonca pomáha proti celulitíde.

Mrkvový olej pomáha pokožke pri opaľovaní, chráni ju pred UV žiarením a zároveň je schopný z tela odstrániť všetky toxíny z tkanív. Obsahuje vitamíny A a E, vďaka ktorým podporuje rast vlasov

Regenerácia a hojenie jazievRužová tinktúra

Upokojujúci účinok prináša Ružová tinktúra, ktorá rozjasňuje a regeneruje pokožku. Dokáže priaznivo pôsobiť proti čiernym kruhom pod očami, vyhladzuje pokožku a pomáha pri hojení jaziev a vyrážok. Ružový olej je ideálny na masáže, pretože pôsobí ako antioxidant a pôsobí proti starnutiu.

Kardamonová tinktúraZlepšenie trávenia

Pre ľudí, ktorí trpia častými ochoreniami zažívacieho ústrojenstva, je vhodným esenciálnym olejom Kardamón. Podporuje liečbu tráviacich ťažkostí, pomáha pri kolike, silných kŕčoch a zmierňuje plynatosť. Obsahuje látku borneol, ktorá zmierňuje pocity nevoľnosti a zvracania, pomáha proti hnačkám, urýchľuje metabolizmus a tým zároveň podporuje aj spaľovanie tukov.

Tinktúra z čierneho kmínuLepšia imunita

Protizápalové a protirakovinové vlastnosti obsahuje olej z čierneho kmínu. Zabíja rakovinové bunky, podporuje imunitný systém a reguluje hladinu cukru v krvi, čím pomáha pri liečbe cukrovky.

Levanduľová tinktúraPokojný spánok a odbúravanie stresu

Trpíte nespavosťou, máte veľa stresu z práce a nedokážete oddychovať ? Levanduľová tinktúra pomáha pri zmierňovaní veľmi silných emócii. Dokáže potláčať nervové napätie, depresie či stres, dodáva silu pri úzkostiach a priaznivo pôsobí na negatívne pocity. Tinktúra z levaduľe má taktiež protiplesňové účinky a pomáha aj pri migrénach, bolestiach hlavy, pri nespavosti u dospelých a detí.

Tinktúry sú správna voľba

Tinktúry a esenciálne oleje sú zo zdravotného hľadiska veľkým prírastom pre zdravie. Využívajú sa v mnohých kultúrach a už od nepamäti ich ľudia využívali pri liečbe rôznych ochorení. Dodnes sú súčasťou alternatívnej liečby, ktorá pomáha pri liečení rôznorodých chorôb či ťažkostí, pomáhajú udržiavať psychické a fyzické zdravie.


Soľné lampy a ich účinky na zdravie človeka

Himalájske soľné lampy sú ideálnym riešením pre vašu domácnosť. Slúžia ako prírodné čističky vzduchu a majú mnoho zdravotných prínosov pre zdravie človeka. Sú veľmi vhodným spoločníkom pre ľudí, ktorých trápia najmä alergie či dýchacie ťažkosti, medzi ktoré patria aj chronické respiračné ochorenia. Pre ľudí, ktorí bojujú s alergiami či astmou, je soľná lampa či svietnik výbornou pomôckou pre zdravie a zároveň nie je finančne náročné si ju zaobstarať. 

  

Soľná lampa je vyrobená z himalájskej soli, ktorá je prírodným minerálom a ťaží sa v soľných baniach. Lampy alebo aj svietniky zo soli, sú v rôznych veľkostiach či tvaroch, preto sú vhodné na použitie v rôznych miestnostiach interiéru. Môžete si tak prispôsobiť tvar, farbu aj veľkosť lampy podľa svojich predstáv.

Prečo si kúpiť soľnú lampu?

  • Pôsobí ako štýlový doplnok v domácnosti
  • Vytvára príjemnú atmosféru, privodí pocit relaxu a pokoja
  • Môžete ich použiť ako tlmené svetlo, keď nemôžete večer zaspať
  • Pohlcuje častice prachu a dymu, prečisťuje vzduch

Ako soľná lampa funguje?

Himalájske soľné lampy čistia vzduch pomocou sily, ktorá sa nazýva hygroskopia, čo znamená schopnosť látky absorbovať a pohlcovať molekuly z prostredia a udržovať tým vlhkosť. Soľné lampy tieto okolité častice prenášajú a absorbujú. Lampa sa prirodzene postupne zahrieva a teplo, ktoré sa vo vnútri tvorí, odparuje vodu do vzduchu a zachytáva častice prachu a iných alergénov, ktoré ostávajú v soli.

Výhody soľnej lampy

Najznámejšou výhodou pre ľudí, ktorí soľné lampy používajú, je ich schopnosť odstraňovať z ovzdušia peľ, prach aj cigaretový dym. Vo vzduchu aj v domácnosti je mnoho nečistôt, ktoré nie sú viditeľné voľným okom a taktiež mnoho alergénov, ktoré výrazne znečisťujú ovzdušie a tým negatívne vplývajú na zdravie človeka. Medzi základné vlastnosti soľnej lampy patrí to, že:

  • Znižujú príznaky alergie a astmy

V domácnostiach máme v ovzduší množstvo alergénov - od srsti domácich miláčikov, čiastočky prachu po rôzne plesne. Pre ľudí, ktorí trpia alergiami je práve toto gro problému, prečo sa im príznaky alergie môžu zhoršovať, a tým sa ich zdravotný stav nemení. Soľné lampy prečisťujú vzduch v miestnostiach, a preto ich odporúčame používať tam, kde sa zdržiavate najčastejšie (napr. v spálni).

  • Zlepšujú spánok

Himalájske soľné lampy sú prírodným výrobcom záporných iónov, preto pomáhajú aj pri kvalite spánku. Pri lepšom a čistejšom vzduchu je spánok lepší a kvalitnejší. Zároveň môžu tlmiť modré svetlo z televízie, mobilu alebo nooteboku, ktoré sa neodporúča pred spaním používať. Modré svetlo vplýva na spánok negatívne. Ľudia, ktorí pred spaním používajú mobil alebo pozerajú televíziu, môžu trpieť poruchami spánku alebo nespavosťou. Vďaka záporným iónom, ktoré soľné lampy produkujú a ich účinkom na naše telo, sa uvoľňuje aj hormón šťastia. Soľné lampy tak pomôžu zlepšiť koncentráciu a náladu. Soľné lampy dokážu priťahovať znečistené látky vo vzduchu a zároveň neutralizujú aj účinky elektroniky, ktorá sa v domácnostiach nachádza. Elektrické zariadenia vyžarujú elektromagnetické žiarenie a vypúšťajú kladné ióny, čo môže vyvolávať stres a únavu. Soľná lampa ich dokáže neutralizovať a tým pozitívne vplýva na naše zdravie.

  • Majú relaxačné účinky 

Žiara, ktorá vychádza zo soľnej lampy, je zvyčajne oranžová a dokáže upokojovať, navodiť pocit relaxu a komfortu ako pri welnesse. V dobe plnej stresu je preto dokonalým spoločníkom pri chvíľach s knihou v ruke či skvelým zdrojom svetla na večer. Svetlo, ktoré vyžaruje, pripomína žiaru ohňa, čo môže v človeku evokovať pocity šťastia. Zároveň je soľná lampa skvelým zdrojom svetla a oranžová žiara nemá žiaden negatívny vplyv na kvalitu spánku, preto ju môžete mať zasvietenú aj v noci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia