Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať invalidný vozík

Na trhu nájdete rozmanité druhy invalidných vozíkov, ale len správne zvolený invalidný vozík bude komfortným a bezpečným dopravným prostriedkom pre vás alebo vášho blízkeho. Ako vybrať vhodný a spoľahlivý invalidný vozík sa dozviete v našom článku.

Invalidný vozík je jedinečným dopravným prostriedkom pre ľudí s obmedzenou pohyblivosťou, a predsa nie je vozík ako vozík. Invalidné vozíky výrobcovia vyrábajú nielen s ohľadom pre miesto a účel ich použitia, ale tiež s ohľadom na fyziologické charakteristiky osoby a stupeň jej mobility. Toto všetko je dôležité zvážiť pred nákupom.

Typy invalidných vozíkov podľa miesta používania

Invalidné vozíky podľa miesta ich používania rozdeľujeme na:

  • interiérové
  • exteriérové
  • univerzálne

Skôr ako si kúpite invalidný vozík, musíte zvážiť, či ho budete používať výlučne v interiéri, alebo vo vnútri aj vonku. Výber záleží od preferencií používateľa. Interiérový invalidný vozík má malé kolesá a menšie rozmery, ktoré sú dôležitými faktormi pri pohybe v domácnosti alebo v nemocnici.

Pri aktívnom spôsobe života je vhodnejšou voľbou exteriérový invalidný vozík s veľkými nafukovacími kolesami, pretože nafukovacie kolesá sú pri jazde na nerovnom povrchu prirodzeným tlmičom otrasov. Sú zvyčajne vyrobené z pevných materiálov, ktoré odolávajú dlhému zaťaženiu. Vďaka ľahkej konštrukcii sú dobre ovládateľné, a pokiaľ vám to váš zdravotný stav umožňuje, pri jeho ovládaní nebudete potrebovať pomoc druhej osoby, čím zvýšite vašu nezávislosť.

V posledných rokoch mnohí výrobcovia začali ponúkať univerzálne invalidné vozíky, ktoré v sebe spájajú výhody prvých 2 typov invalidného vozíka. Konštrukčné zhotovenie univerzálnych invalidných vozíkov umožňuje jednoduchý pohyb nielen v interiéri, ale aj v exteriéri.

Druhy vozíkov pre invalidov podľa druhu pohonu

Invalidné vozíky podľa spôsobu ich ovládania rozdeľujeme na:

Mechanické invalidné vozíky charakterizujú zadné veľké kolesá s nafukovacími pneumatikami, ktoré pohlcujú otrasy pri jazde na nerovných plochách. Pri mnohých typoch si viete upraviť sklon chrbtovej opierky, čím zvýšite váš komfort. Vozíky tohto typu umožňujú ľuďom s čiastočným obmedzením aktívne sa pohybovať, dokonca byť aktívny v športe.

Elektrické invalidné vozíky využijete v interiéri i vonku. Funguje na akumulátorové batérie a jednoducho ho ovládate pomocou ovládacieho panela, ktorý môže byť inštalovaný vpravo, vľavo a uprostred. Elektrický invalidný vozík má mnoho výhod a je vynikajúcou voľbou, pretože pri manipulácii s ním vynaložíte len minimálne úsilie, aby ste sa dostali tam, kde chcete. Jediným negatívom elektrického invalidného vozíka je jeho vysoká cena.

Invalidný vozík podľa účelu použitia

  • štandardný
  • športový
  • polohovací
  • toaletný

Štandardné vozíky sú vhodné na bežné použitie v byte i vonku. Pri jeho výbere majte na zreteli spôsob jeho používania. Budete sa na ňom pohybovať sami alebo ho využijete ako pasívny dopravný prostriedok a jazdu vám zabezpečí tlačením druhá osoba?

V dnešnej dobe sa aj zdravotne postihnutí ľudia môžu naplno venovať svojim športovým aktivitám. Pokiaľ k nim patríte, potom si pozrite ponuku invalidných vozíkov - hanbike navrhnutých špeciálne pre šport. Handbike – športové vozíky využívajú konštrukcie invalidných vozíkov určených do exteriéru, ale kolesá majú umiestnené pod určitým uhlom, čím sú stabilnejšie a mobilnejšie.

Špecifickú kategóriu tvoria polohovacie vozíky pre zdravotne postihnutých, ktoré umožňujú prispôsobiť individuálnym potrebám šírku sedadla, výšku a sklon opierky chrbta či vzpriamiť sediacu osobu.

Toaletný invalidný vozík je mnohokrát neoceniteľnou zdravotnou pomôckou pri opatere rodinného príslušníka. Umožňujú pohodlný presun na WC, do sprchy či bazéna. Mnohé sanitárne kreslá sú vybavené odnímateľnou toaletnou nádobou, a tak ich viete využiť aj ako mobilné WC pri opatere človeka s nízkou pohyblivosťou.

Nesmieme však zabudnúť ani na invalidný vozík pre deti. Jeho výberu venujte mimoriadnu pozornosť, pretože pre dieťa musí byť veľmi pohodlný, maximálne bezpečný a mal by zohľadňovať vek dieťaťa. Väčšina detských invalidných vozíkov sa preto vyrába na objednávku.

Typy invalidných vozíkov podľa konštrukcie

Podľa konštrukcie poznáme invalidný vozík skladací a s pevným rámom. V prípade, že vediete aktívny životný štýl, voľte skladací invalidný vozík, aby ste ho vedeli poľahky premiestňovať v aute či lietadle. Vozíky so skladacou konštrukciou napriek vysokej maximálnej nosnosti, charakterizuje nízka hmotnosť, preto sa s nimi pri transporte ľahko manipuluje.

Veľkej obľube sa dnes tešia invalidné vozíky so sklopnou a výškovo nastaviteľnou chrbtovou opierkou, nastaviteľnými alebo odnímateľnými opierkami rúk a nôh, pretože uľahčujú pohyb pacienta z vozíka na lôžko, ale tiež umožňujú vozíčkarovi zvoliť maximálne komfortnú pozíciu.

Všetky invalidné vozíky sú vyrobené z moderných ľahkých a súčasne trvanlivých a odolných materiálov, ktoré pomáhajú zvýšiť ich životnosť, a to napriek tomu, že sa používajú denne, často na nerovných povrchoch. Materiály sú netoxické a absolútne bezpečné pre zdravie.

Kritériá pre výber invalidného vozíka

Keďže invalidný vozík vám bude s veľkou pravdepodobnosťou slúžiť niekoľko rokov a jeho kúpa nie je práve lacná záležitosť, pri jeho výbere zohľadnite nasledujúce kritériá:

  • fyzický stav osoby – znaky choroby
  • miesto použitia, vo vnútri alebo vonku
  • možnosť zasunutia pod stôl
  • dostupnosť protiblokovacieho systému
  • prítomnosť skladacieho rámu
  • odnímateľné opierky rúk
  • možnosť polohovania a odnímania podložiek pod nohy
  • nastavenie výšky a uhlu sklonu operadla a opierka hlavy
  • typ a šírka kolies
  • maximálna nosnosť
  • celkové rozmery – dôležité pri používaní výťahu

Ako vybrať správnu veľkosť invalidného vozíka?

Pre správny výber veľkosti invalidného vozíka odporúčame, aby ste pacienta zmerali v 6 základných polohách. Dostanete tak potrebné atribúty pre výber správnej veľkosti invalidného vozíka: šírku a hĺbku sedadla, výšku opierky nohy, výšku operadla, výšku sedadla, výšku podrúčiek.

Nesprávny výber veľkosti invalidného vozíka, v ktorom váš blízky strávi väčšinu dňa, prináša nielen nepohodlie, ale môže mať negatívny vplyv na jeho zdravotný stav.

Svoj komfort počas jazdy si zvýšite špeciálnymi doplnkami k invalidnému vozíku.

1. Šírka sedadla

Meranie vykonajte v najširších bodoch stehien. Do získanej hodnoty pripočítajte 5 cm. Pri meraní vezmite do úvahy aj možnosť, že jazdiť sa na vozíku bude aj v chladnom počasí, keď bude pacient mať na sebe viac vrstiev alebo hrubšie oblečenie.

Pokiaľ máte možnosť vozík si vyskúšať, potom správnu šírku sedadla môžete určiť aj vsunutím dlane medzi vonkajšie stehno a okraj vozíka. Dlaň by ste mali vzpriamenej polohe poľahky vsunúť aj vybrať.

Odporúčané veľkosti invalidného vozíka podľa veľkosti noseného oblečenia:

Veľkosť oblečenia

Šírka sedadla invalidného vozíka

36-48

38-40 cm

50-52

42 cm

54-56

43 cm

56-58

46 cm

58-64

50 cm

 

V našej ponuke nájdete aj invalidné vozíky atypických rozmerov alebo s možnosťou úpravy šírky sedadla.

2. Hĺbka sedadla

Hĺbka je vzdialenosť od vonkajšieho okraja invalidného vozíka smerom dozadu. Vhodne zvolená hĺbka sedadla zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti pacienta, čím sa eliminuje tlak na sedacích svaloch a vznik porúch prekrvenia, ktoré majú za následok vznik bolestivých dekubitov.

Pre určenie potrebnej hĺbky sedadla, merajte od okraja zadku pozdĺž vonkajšej strany stehna k vnútornému ohybu kolena. Od získaného čísla odpočítajte od 5 do 7,5 cm a získate optimálnu hĺbku sedačky.

3. Výška stúpačky

Pre pohodlné nasadanie, vystupovanie i položenie nôh je nevyhnutným parametrom výška podložiek na nohy. V sede, ideálne na podložke na sedenie, zmerajte vzdialenosť medzi pätou topánky a stehnom. Odporúčame zakúpiť invalidný vozík so stupňovito nastaviteľnou podnožkou s možnosťou vyklopenia.

4. Výška operadla

Výška operadla by mala byť nastavená v súlade s výškou pacienta a stupňom jeho činnosti. Správne vysoká chrbtová opierka umožňuje pacientovi pohodlné a komfortné držanie tela, poskytuje mu potrebnú podporu a obmedzuje bolesti chrbtice.

Optimálnu výšku operadla získate zmeraním vzdialenosti od povrchu sedadla k podpazušiu, pričom ramená pacienta sú natiahnuté dopredu rovnobežne s povrchom podlahy. V prípade, že pacientov zdravotný stav vyžaduje aj opretie, krku, ramien či hlavy, potom merajte výšku od sedacej plochy k požadovanej úrovni podpory - rameno, krk, stredná časť hlavy. Potrebnú podporu v oblasti ramien, krku a hlavy dosiahnete aj fixačným klinom a výškovo nastaviteľnou opierkou hlavy.

5. Výška sedadla

Správnu výšku sedadla dostanete meraním nohy od miesta ohnutia v kolene až po pätu a pripočítaním 5 cm, čím sa zabezpečí pohodlné uloženie nôh na podložku a zároveň bezpečná vzdialenosť chodidiel od podlahy. Výšku sedadla dokážete upraviť aj používaním ortopedického vankúša.

6. Výška opierky rúk

Ideálnu výšku opierok rúk nastavíte zmeraním plochy na sedenie po lakeť a pripočítaním 2,5 cm. V prípade, že osoba, ktorá bude vozík používať trpí obmedzenou pohyblivosťou rúk, zvoľte invalidný vozík s odnímateľnými alebo sklopnými opierkami na ruky.

Výberom správneho typu invalidného vozíka získate komfortný a bezpečný dopravný prostriedok. Ak hľadáte lacný invalidný vozík, kúpite ho v našom e-shope.

Keď potrebujete s výberom invalidného vozíka poradiť, kontaktujte nás.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia