Kategórie
 
 
 
 
 

Zdravotné benefity konzumácie klíčkov

Mnohí z nás už majú svoju prvú skúsenosť s konzumáciou klíčkov za sebou. Klíčky sú v súčasnosti viac menej bežnou prísadou rôznych zeleninových šalátov alebo sendvičov. Na tomto mieste sa oboznámime s tým, čo sú klíčky, aká je ich nutričná hodnota a aké zdravotné benefity môže ich pravidelná konzumácia priniesť.

Čo sú klíčky?

Klíčky sú naklíčené semená rastlín, alebo inými slovami, veľmi mladé výhonky semien rastlín. Proces klíčenia semien sa začína po niekoľkohodinovom namáčaní semien vo vode. Semená pri správnej teplote a vlhkosti vyklíčia a po niekoľkých dňoch rastu je výsledným žiadúcim produktom veľmi výživný klíček. Klíček je mladá rastlinka zhruba vo veľkosti 2 až 5 cm. Veľa ľudom robí problém rozoznať pojmy ako mikrozelenina, mikrobylinky a klíčky. Zatiaľ čo mikrozelenina a mikrobylinky sa konzumujú ako celá stonka s lístkom (bez semena) a sú pestované v substráte, klíčky sa konzumujú ako koreň, semeno a výhonok a pestujú sa výhradne vo vode.

Konzumácia rôznych druhov klíčkov má svoju dlhú históriu. V Číne sú klíčky bežnou súčasťou jedálnička už niekoľko tisícročí, na Západe získali svoju popularitu až v posledných desaťročiach, kedy boli preukázané ich pozitívne účinky na ľudské zdravie. V súčasnosti veľa ľudí považuje klíčky za nutričné super-potraviny.

Aká je výživová hodnota klíčkov?

Obsah vitamínov, minerálov, aminokyselín a antioxidantov v klíčkoch sa líši v závislosti od konkrétnych druhov semien klíčkov. Vo všeobecnosti je však možné povedať, že klíčky obsahujú mimoriadne veľké množstvá zdraviu prospešných živín. Klíčky možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Ide o:

  • strukoviny (hrach, šošovica, cícer, fazuľa mungo, fazuľa adzuki a ďalšie),
  • obilniny (pohanka, pšenica, rôzne druhy ryže, mladý jačmeň, ovos a ďalšie),
  • orechy a semienka (mandle, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, lucerna),
  • rôzne druhy zeleniny (brokolica, cibuľa, kaleráb, reďkovka, kapusta, mrkva a ďalšie).

Medzi odborníkmi prevláda názor, že klíček alebo mladý výhonok obsahuje niekoľko násobne väčšie množstvo živín v porovnaní s dospelou rastlinou a jej plodom. Pre zaujímavosť je možné uviesť, že po namáčaní semien ovsa sa zvyšuje obsah vitamínu B2-riboflavínu o neuveriteľných 1300% a v momente, keď už má ovos zelené naklíčené lístky, obsahuje až o 2000% viac tohto vitamínu. Obsah vitamínu B7 (biotín) sa zvyšuje o 50%, vitamínu B5 (kyselina pantoténová) o 200%, vitamínu B6 (pyridoxín) o 500% a vitamínu B9 (kyselina listová) až o 600%.

Iným príkladom sú sójové bôby. U nich sa obsah vitamínu C v priebehu niekoľkých dní klíčenia zvyšuje až päťnásobne. Sójové bôby nám môžu poskytnúť ďalší dôkaz o jedinečnom nutričnom zložení klíčkov. Tofu a sójové mlieko vyrobené z naklíčených sójových bôbov obsahujú 7 až 13 % viac proteínov, 12 až 24 % menej tuku a 56 až 81 % menej antinutrientov ako tofu a sójové mlieko vyrobené z nenaklíčených sójových bôbov.

Nie je možné na tomto mieste uviesť všetky konkrétne nutričné hodnoty jednotlivých druhov klíčkov. Každá rastlinka má jedinečný obsah živín. Všetky sú bohatým zdrojom rôznych druhov vitamínov a minerálov. Z vitamínov sú najčastejšie zastúpené vitamín A, vitamíny skupiny B, či už B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselina pantoténová, B6-pyridoxín, B8-cholín alebo B9-kyselina listová, ďalej aj vitamíny C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo, zinok, selén a meď.  Klíčky sú rovnako bohatým zdrojom vlákniny, enzýmov a rôznych
druhov antioxidantov.

Aké sú zdravotné benefity konzumácie klíčkov?

Takéto bohaté nutričné zloženie klíčkov je zárukou ich zdraviu prospešných účinkov. Medzi odborníkmi panuje názor, že pravidelná konzumácia klíčkov celkovo zlepšuje proces trávenia. Vysoký obsah enzýmov a vlákniny v klíčkoch pomáha podporiť trávenie a s ním súvisiace metabolické procesy. Enzýmy zabezpečujú lepšie vstrebávanie živín z potravy a zároveň pomáhajú lepšie rozložiť prijatú potravu. Vláknina stimuluje prácu žalúdočných štiav a peristaltiku čriev, čím umožňuje predchádzať zápche a hnačke.

Podľa iných štúdií môže pravidelná konzumácia klíčkov prispieť k udržaniu správnej hladiny cukru v tele. Podľa jednej z teórii, klíčky môžu mať zvýšenú schopnosť regulovať aktivitu enzýmu amylázy, ktorý telo používa na správne štiepenie a trávenie cukrov.

Medzi odborníkmi panuje zhoda v tom, že konzumácia klíčkov môže mať priaznivý vplyv aj na zdravie srdca. Klíčky totiž pomáhajú znižovať hladinu “zlého” LDL cholesterolu a naopak zvyšujú hladinu “dobrého” HDL cholesterolu. Príčinou tohto priaznivého pôsobenia je fakt, že klíčky sú bohatým zdrojom antioxidantov, omega-3 mastných kyselín a rovnako aj draslíka. Všetky tieto látky priaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém, pomáhajú znižovať krvný tlak a tým aj napätie v tepnách a cievach.

Konzumácia klíčkov môže byť prospešná aj pre anemikov. Jednou z hlavných príčin anémie je nedostatok železa. Nízky príjem železa z potravy môže spôsobiť, že telo nedokáže vyrobiť dostatok hemoglobínu, čo je nevyhnutné na to, aby vaše červené krvinky mohli prenášať kyslík. To má zvyčajne za následok únavu, nedostatok koncentrácie, nevoľnosť, závraty a žalúdočné poruchy. Pravidelná konzumácia vybraných druhov klíčkov môže zaistiť telu potrebný prísun železa a tým sa vyhnúť nepríjemným príznakom anémie.

Klíčky môžu byť zaujímavé aj pre tých, ktorí sa rozhodli z rozličných príčin schudnúť. Klíčky totiž napriek tomu, že obsahujú veľké množstvo živín, majú len nízky obsah kalórií. Diéta založená na konzumácií klíčkov preto môže priniesť aj požadovaný úbytok na váhe.

Ako (a s čím) pestovať klíčky?

Šikovnými pomocníkmi pri domácom pestovaní nutrične hodnotných klíčkov sú automatické klíčidlá alebo jednoduché nakličovacie misky. Klíčky je možné bez väčších ťažkostí vypestovať aj doma. Pomocou produktov na pestovanie klíčkov by to mohol zvládnuť naozaj každý. Môžete si vybrať z niekoľkých druhov nakličovacích misiek alebo klíčidiel. V ponuke sú tzv. automatické alebo elektrické klíčidlá, aj nádoby špeciálne určené na nakličovanie.

Automatické klíčidlo alebo automatické nakličovacie misky poskytujú plne automatizované pestovanie klíčkov. Stačí naplniť nádrž vodou, na podnosy pridať semená klíčkov, nastaviť elektrický časovač zavlažovania a zapnúť. Zariadenie sa už samo postará o pravidelné zavlažovanie semien a klíčkov, udržuje správnu teplotu vody a vzduchu. Pestovanie je takpovediac bezstarostné. Zatiaľ čo semená pekne klíčia a rastú, vy sa môžete venovať svojim obľúbeným činnostiam.

Automatická nakličovacia miska / jogurtovač

Takýmto plne automatizovaným prostriedkom je automatická nakličovacia miska s jogurtovačom. Okrem svojho primárneho určenia na pestovanie klíčkov, môžete toto zariadenie použiť aj na výrobu jogurtov alebo na prípravu domáceho ryžového vína. Tento šikovný produkt má niekoľko funkčných režimov, z toho štyri sú režimy pestovania klíčkov. Každý z režimov naklíčovania je určený pre iný druh semien, pracuje s rozdielnou teplotou vody a časovým intervalom zavlažovania. Túto automatickú nakličovaciu misku stačí len predom nastaviť na zvolený režim a po jej vypnutí pozbierať úrodu klíčkov.

Automatická kličiaca miska EasyGreen

Iným zaujímavým produktom je automatické klíčidlo EasyGreen Light. Aj s týmto produktom je pestovanie klíčkov, ako už našepkáva samotný názov produktu, skutočne jednoduchou záležitosťou. Klíčidlo sa skladá z nádoby na vodu, piatich hydroponických podnosov na semená a krytu. Obsahuje tiež automatizovaný generátor hmly a časovač, ktoré sa starajú o cirkuláciu vody a zavlažovanie rastlín.

Trojdielna nakličovacia miska

Pestovanie klíčkov v obyčajnej takpovediac mechanickej nakličovacej miske vyžaduje viac pozornosti a starostlivosti. Je potrebné postarať sa manuálne, vlastnými silami o pravidelné zavlažovanie semien a výhonkov niekoľkokrát denne. Je potrebné meniť vodu a prilievať vodu do nádoby v pravidelných intervaloch. No ani tento variant nie je niečo, čo by človek nevedel zvládnuť. Takýmto produktom je trojdielna nakličovacia miska, ktorá sa skladá z nádržky na vodu, troch podnosov na klíčky a veka. Vo veku sa nachádzajú tri ventilačné otvory, ktoré slúžia na odvetrávanie plynov a kyslíka z misky. Pri zalievaní semien klíčkov vodou sa vyžaduje zvýšená opatrnosť, aby nedošlo pri silnom prúde vody k poškodeniu koreňov klíčkov.

Sme presvedčení, že si z dostupnej ponuky zariadení a misiek na klíčenie vyberiete tú správnu, ktorá sa vám pri vašom domácom pestovaní klíčkov osvedčí. Spektrum zdravotných benefitov, ktoré môže priniesť konzumácia klíčkov, je veľmi široké. Preto je na mieste zvážiť, nakoľko by ich zaradenie do jedálnička bolo pre každého z nás prínosom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia