Kategórie
 
 
 
 
 

Záťažová deka proti stresu: Ako vybrať tú správnu?

Každodenný život prináša stovky situácií a podnetov, ktoré sú záťažou pre ľudskú psychiku. Neustále sa zvyšujúce požiadavky na stupeň vedomostí u detí, ktoré mnohokrát nie sú prispôsobené ich schopnostiam a talentom, spôsobujú, že od útleho veku bojujú s neprimeraným informačným stresom a extrémnou záťažou. Ako úspešne zvládať všadeprítomný nápor a obrniť sa proti stresovým situáciám?

Nezvládanie stresovej záťaže

Pozorovania vedcov odhalili, že srdcová frekvencia sa výrazne zvýši (v súvislosti s koncentráciou na vonkajšie podnety) u ľudí, ktorí sa zameriavajú na vnútorné impulzy, ktoré zahŕňajú rovnaké procesy myslenia a riešenia problémov. Je všeobecne známe, že vyššia frekvencia srdcového rytmu je spojená s rýchlejším prietokom krvi, čím sa zvyšuje mozgová a duševná aktivita.

K zvýšeniu srdcovej frekvencie dochádza aj v stresových situáciách, avšak nie vždy postačujú prirodzené obranné procesy na potlačenie a zvládnutie stresu. Záplava informácií, ktoré je človek povinný dennodenne spracovať, čoraz viac prevyšuje fyzické možnosti ľudského organizmu. Kto chce dnes udržať krok s pracovným trhom či požiadavkami školského systému, nemôže si dovoliť selektovať podnety a následne ich v momente preťaženia čiastočne odmietať. Súčasné životné tempo si vyžaduje príjem a správne spracovanie nadmerne veľkého množstva informácií, ktoré presahujú kapacitu nervového systému a narúšajú jeho správnu činnosť. Takáto situácia sa nazýva zmyslové preťaženie. Jeho príznakmi sú pocit chaosu a zmätku, pocity neustálej únavy a vyčerpania, nesústredenosť, nechuť k učeniu či problémy so zapamätaním a rozborom obsahu.

Ako možno bojovať proti zmyslovému preťaženiu

Obrannou taktikou, ktorá deťom účinne pomáha vyrovnať sa s nadmerným množstvom podnetov, je schovať (stlmiť) zdroj podnetu – napríklad zakrytím očí alebo uší. Dospelí častokrát odkladajú úlohy, ktoré sa im zdajú náročné a nad ich možnosti a hľadajú zdroj relaxu. Niekomu pomáha prechádzka vonku, iný počúva relaxačnú hudbu alebo si zacvičí, dá si kúpeľ či si ide zaplávať.

Čo však v prípade, že je nutné sa neodkladne pripraviť na dôležitú úlohu v práci alebo na skúšku? Je dôležité uvedomovať si vlastné fyzické a duševné obmedzenia a tiež fakt, že zavádzanie nových poznatkov do dlhodobej pamäte si vyžaduje opakovanie danej informácie v primeraných časových intervaloch. Je dokázané, že najlepšie výsledky sa dosahujú pri systematickom a regulovanom pracovnom tempe, pri postupnom osvojovaní si menších porcií informácií.

Záťažové prikrývky na zmyslové poruchy

Pri zmyslových poruchách u detí aj dospelých sa odporúča používať prikrývky so závažím, ktoré majú overený terapeutický účinok. Štúdie dokazujú, že záťažové pomôcky prispievajú k výraznému zníženiu úzkosti a stresu. Spôsobujú tiež vylučovanie hormónu šťastia – serotonínu a znižujú hodnoty kortizolu – stresového hormónu.

Čo je to záťažová deka?

Záťažová deka je známa aj ako senzorická prikrývka. Je to odporúčaný terapeutický produkt pre deti s mnohými zdravotnými problémami. Rodičia, ktorí na svojom dieťati spozorujú poruchy pozornosti a sústredenia – ADHD, Downov syndróm, prejavy autizmu či rozličné stupne nervozity a nepohody z prijímania vonkajších podnetov a vzniku nových situácií v jeho živote, by mali zvážiť kúpu takejto prikrývky, pretože mu môže veľmi pomôcť.

Je dokázané, že záťažové deky prispievajú k výraznému zníženiu úzkosti a stresu

Keď sa ňou človek prikryje, získa príjemný pocit bezpečia a pokoja. Výsledkom je upokojenie nervového systému aj celého organizmu, relaxácia a uľahčenie zaspávania.

Ako záťažová deka funguje?

Počas spánku dieťaťa je vyvíjaný jemný tlak na jeho telo, čím sa stimuluje proprioceptívny systém – hĺbkové vnímanie vlastného tela. Proprioceptívne receptory sa nachádzajú vo svaloch a šľachách. To zvyšuje uvedomenie si vlastného tela, prichádza uvoľnenie, upokojenie a zníženie úzkosti a neistoty.

Najčastejšie sa senzorická deka používa počas denného odpočinku. Batoľa sa oplatí prikryť nielen na noc, ale aj počas kratších zdriemnutí behom dňa. Vďaka senzorickej deke dieťa dlhšie a hlbšie spí a prebúdza sa svieže a oddýchnuté. Výsledky používania záťažovej deky sú viditeľné už po prvom použití prikrývky. Okrem záťažovej deky pre deti je možné použiť aj záťažový spací vak, ktorý spolu s vankúšom zlepšuje spánok dieťaťa aj pri cestovaní či prespávaní niekde mimo domova.

Vlastnosti záťažovej prikrývky

Záťaž je v prikrývke rovnomerne rozložená a priamo vplýva na Váš spánok a zaspávanie. Je vyrobená z vysoko kvalitných materiálov, ktoré garantujú pohodlie a sú príjemné na dotyk. Výplň deky tvoria drobné gulôčky, ktoré sú v prikrývke rovnomerne rozložené. Sú odolné, hypoalergénne a netoxické.

Pre jej jedinečné účinky a schopnosť pozitívne pôsobiť na hladiny serotonínu a melatonínu – hormóny šťastia a tlmiť vplyv stresového hormónu – kortizolu, je záťažová deka úžasnou liečebnou pomôckou. Záťažová deka funguje u ľudí, ktorí trpia nespavosťou, únavou a stresom. Je to overený spôsob, ako opätovne lepšie spať a zobúdzať sa oddýchnutí.

Na hlbokú relaxáciu aj počas dňa je možné použiť záťažový župan, ktorý pri nosení vytvára mierny tlak na telo, poskytuje pokoj, uvoľnenie a predchádza záchvatom stresu a úzkosti. Záťažový pás zase pomôže ľudom trpiacim častými migrénami, únavou či bolesťami hlavy. Jednoduché nosenie pásu počas dňa umožňuje účinne znížiť úroveň bolesti a podporuje liečbu pretrvávajúcich ochorení.

Toto si pri výbere záťažovej prikrývky všímajte

  1. Používanie záťažovej prikrývky prináša očakávané výsledky, ak je vybraná správne. U deťoch by mala predovšetkým zodpovedať výške a váhe dieťaťa.
     
  2. Obrovskou výhodou tejto deky je, že je zhotovená z kvalitných antialergických materiálov. Pozor však na to, či je dostatočne vystužená, aby nedošlo k poškodeniu náplne.
     
  3. Pre deti so zrakovou precitlivenosťou je potrebné vybrať prikrývku vhodnej farby, ktorá bude prispôsobená ich individuálnym potrebám. Ideálne sú jemné pastelové odtiene, aby dieťa nestimulovala nevhodným spôsobom.
     
  4. Mnohí rodičia sa obávajú používania senzorickej deky, pretože je hrubšia ako štandardná prikrývka. Boja sa, aby sa dieťa pod ňou neprehrialo. Avšak táto obava je neopodstatnená. Záťažové deky je možné používať celoročne – aj v horúcom letnom počasí. Vďaka tomu, že sú vyrobené z výlučne prírodných materiálov, žiadne prehriatie organizmu nehrozí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia