Kategórie
 
 
 
 
 

5 tipov pre zdravý spánok

Máte problém zaspať? Budíte sa ráno unavený? Spánok je nevyhnutnou súčasťou ľudského života. Kvalitný spánok pomáha telu zregenerovať, načerpať energiu na celý deň. Jeho zanedbávanie môže vyústiť do mnohých zdravotných problémov. Ak trpíte nespavosťou, vyskúšajte 5 tipov pre zdravý spánok. 

O zdravom spánku môžeme hovoriť, keď v noci spíte hlbokým spánkom, nebudíte sa päťkrát za noc, ráno sa budíte oddýchnutý. Na náš spánok vplýva veľa faktorov, nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, životospráva, ale veľmi dôležitú úlohu zohráva aj výber miesta, kde spíte, kvalitný matrac či vankúš.

1. Správny vankúš

Len málokto vie, že vankúš ovplyvňuje nielen kvalitu spánku a nášho ranného prebúdzania, ale aj zdravie celého organizmu ako celku. Preto výberu vankúša venujte náležitú pozornosť. Pri výbere sa sústreďte na jeho rozmery, náplň a kvalitu.

Malý, vysoký vankúš môže byť príčinou nielen vašej nespavosti, ale tiež migrény či bolesti krčnej chrbtice. Správny výber vankúša dokáže s vaším spánkom spraviť hotový zázrak. Veľkosť vankúša môže byť štandardná - 70x70 cm alebo 50x70 cm, ale jeho výška je pre zdravý kvalitný spánok mimoriadne dôležitá. Príliš plochý ale i vysoký vankúš neumožňuje vytvoriť miesto pre maximálnu relaxáciu svalov a kvalitatívny odpočinok. Ráno sa potom budíte unavený, z bolesťou v oblasti krčnej chrbtice či bolesťou hlavy. Pre ženy odborníci odporúčajú vankúš vysoký 14 cm a pre mužov 17 cm vysoký vankúš pod hlavu počas spánku.

Podobne ako pri výbere matraca aj pri výbere vankúša je dôležitý materiál, z ktorého je vyrobený a jeho tvrdosť. Lekári neodporúčajú mäkké vankúše. Počas spánku telo regeneruje, cirkulácia sa spomaľuje. Keď patríte k alergikom, určite sa vyhnite výplni z peria a siahnite radšej po vankúši zo syntetických materiálov.

Neviete si zo širokej ponuky vybrať pre vás ten správny vankúš? Veľkej popularite sa tešia anatomické vankúše. Ich tvar sa dokonale prispôsobuje anatómii ľudského tela, čím sa zbavíte ráno nepríjemnej bolesti hlavy či krčnej chrbtice, minimalizujú problémy spojené so stresom a odstraňujú nespavosť.

2. Matrac

Ktorý matrac je lepší? Lekári z odboru ortopédie odporúčajú kupovať matrac v závislosti od zdravotného stavu, hmotnosti a veku. Ale toto je len jedno zo všeobecných odporúčaní. Pri výbere matraca nezanedbávajte ani vaše osobné preferencie. Niekto má rád pružinové matrace a niekto má rád matrac z latexu. Niekto sa dobre vyspí na mäkkom matraci, iný uprednostní tvrdý matrac.

U starších pacientov, lekári neodporúčajú spať na matraci s vysokým stupňom tvrdosti, pretože by to mohlo u nich spôsobiť problémy s chrbtom a krvným obehom. Pri problémoch s bedrovou chrbticou odborníci odporúčajú mäkký matrac, pretože poskytujú dobrú podporu chrbtu. Matrace strednej tvrdosti sú ideálne pre ľudí s problémami v oblasti hrudnej chrbtice. Tvrdý matrac oceníte, pokiaľ trpíte bolesťami v hornej časti chrbta a osteochondrózou, a rovnako všetci, ktorí chcete zlepšiť svoje držanie tela.

Veľkosť a hrúbku matraca vyberajte podľa parametrov vašej postele. Na výber máte aj rôzne druhy materiálov, z ktorých sú matrace vyrobené. Matrace vyrobené z prírodných materiálov ( kokos, pohánka) sú šetrné k životnému prostrediu a trvanlivé, ale ak máte sklony k alergiám, dajte prednosť matracu zo syntetických materiálov.

3. Aromaterapia

Príčinou krátkodobých, epizodicky sa vyskytujúcich porúch spánku býva často stres, vzrušenie a napätie v predvečer dôležitých udalostí, zlé návyky, konflikty v rodine alebo v práci. V takýchto prípadoch vám odporúčame siahnuť po aromaterapii, ktorá pomáha zmierniť psychické napätie po náročnom dni. Aromatizované prchavé aromatické látky v rastlinách, najmä v ich rôznych častiach, v koreňoch, listoch, kvetoch a plodoch, akumulujú energiu prírody a pozitívne vplývajú na ľudské zdravie.

Štúdie ukazujú, že ideálnym doplnkom aromaterapie je levanduľa. Vďaka jej príjemnej a prírodnej vôni nedráždi a jej umiestnenie do spálne ráno určite oceníte. K dispozícií sú éterické oleje s pravou levanduľou ale tiež už aj vankúše plnené touto rastlinkou.  

4. Cvičenie

Cvičenie má priaznivý vplyv nielen na váš zdravotný stav, ale aj na hodnotu vášho spánku. Fyzická aktivita počas dňa vás unaví, vyplaví hormóny šťastia a vám sa tak bude večer ľahšie zaspávať. Odborníci odporúčajú cvičiť aspoň 3 hodiny pred tým, ako idete spať, aby športovanie nemalo negatívny účinok na kvalitu vášho spánku. Ak stavíte na zdravý pohyb, zlepšíte svoj zdravotný stav a aj svoj spánok.

5. Minerály a vitamíny

Lieky na spánok by mali byť až tou poslednou alternatívou, po ktorej siahnete. Váš spánok dokážu zlepšiť vitamíny a minerály. Vaše problémy so spánkom môže vyriešiť horčík a vápnik, ktoré zakúpite v každej lekárni za nízku cenu.

Ak sa poruchy spánku stanú systematickými, pravidelnými a vy ste už vyčerpali všetky dostupné možnosti, navštívte vášho lekára.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia