Kategórie
 
 
 
 
 

Aké sú príznaky Parkinsonovej choroby?

Medzi strašiakov 21. storočia sa zaradila aj Parkinsonova choroba, ktorá podľa štatistík najviac ohrozuje ľudí po šesťdesiatke. Aké sú príznaky Parkinsonovej choroby? Ako ju liečiť?

Medzi strašiakov 21. storočia sa zaradila aj Parkinsonova choroba, ktorá podľa štatistík najviac ohrozuje ľudí po šesťdesiatke. Aké sú príznaky Parkinsonovej choroby? Ako ju liečiť?

Parkinsonova choroba je ochorenie, pri ktorom postupne dochádza k odumieraniu motorických neurónov, čo vedie k narušeniu motoriky a svalového tonusu. Parkinsonova choroba dostala svoje pomenovanie podľa lekára Jamesa Parkinsona z Anglicka, ktorý ako prvý popísal jej príznaky a celkový priebeh. Mnohokrát sa Parkinsonova choroba označuje aj ako senilná choroba, pretože najviac postihuje ľudí po 60.

Aké sú príznaky Parkinsonovej choroby?

Prvé príznaky tejto nevyliečiteľnej choroby sú veľmi nepatrné. Najčastejšie postihuje ľudí medzi 40. a 70. rokom života, pričom najrizikovejšou skupinou sú ľudia po šesťdesiatke. Nárast ochorenia sa zvyšuje s vekom, ktorý sa považuje za najvýznamnejší rizikový faktor. Rozdiel medzi mužmi a ženami je však minimálny.

Medzi prvé príznaky Parkinsonovej choroby patria:

Príbuzní a blízki si však všímajú až príznaky, ktoré sú pre nich viditeľné:

  • tvár človeka sa stala menej expresívnou,
  • spomalené pohyby, najmä počas obliekania, jedenia a chôdze,
  • zhoršenie jemnej motoriky, ktoré sa stanú viditeľnými napríklad pri holení, umývaní zubov,
  • zhoršená artikulácia,
  • zhoršená chôdza,
  • poruchy držania tela,
  • sprievodným javom Parkinsonovej choroby je tiež trasenie, tzv. kľudový tras,
  • poruchy s rovnováhou a s tým spojené pády

Medzi príznaky Parkinsonovej choroby však patria aj nadmerné chaotické pohyby rúk alebo nôh, náhly nekontrolovateľný nezastaviteľný beh, končiaci pádom,...

K dnešnému dňu existuje niekoľko typov liekov, ktoré uľahčujú udržiavanie normálneho životného štýlu pri Parkinsonovej chorobe. Účinok takmer všetkých liekov je založený na substitúcii chemickej látky dopamínu. Dopamín je látka stimulujúca nervové dráhy.

Pri Parkinsonovej chorobe sa – ako základ liečby – používa prekurzor dopamínu – čiže látka, ktorá nie je dopamínom, ale v tele sa naň môže premeniť. Často používaným liekom je levodopa. Jej účinok spočíva v tom, že spomaľuje vývoj ochorenia a znižuje množstvo vedľajších účinkov.

V prípade, že spozorujete príznaky Parkinsonovej choroby najdôležitejšiu rolu pri jej liečbe hrá čas. Už pri prvých príznakoch je potrebná konzultácia s neurológom, pretože aj keď Parkinsonova choroba patrí medzi nevyliečiteľné choroby, včasná diagnóza a nasadenie liečby, dokážu jej proces výrazne spomaliť. Pri ťažkých formách ochorenia, pri ktorých je farmakologická liečba neúčinná, je možné zmierňovať prejavy Parkinsonovej choroby aj chirurgicky a to hĺbkovou stimuláciou mozgu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia