Kategórie
 
 
 
 
 

Aké zdravotné chodítko kúpiť?

Stratil váš blízky schopnosť samostatne chodiť kvôli zraneniu, chorobe alebo z dôvodu staroby? Vráťte mu stratenú istotu a nezávislosť a zaobstarajte mu chodítko pre seniorov a osoby so zdravotným postihnutím. Chodítko pre dospelých znižuje zaťaženie pohybového aparátu a pomáha udržiavať rovnováhu počas chôdze u ľudí so zhoršenou koordináciou pohybov.

Chodítka pre dospelých sú unikátnou zdravotníckou pomôckou, ktorú vyvinuli odborníci z oblasti ortopédie, chirurgie a geriatrie, s cieľom zvýšiť bezpečnosť a obnoviť stratenú sebestačnosť pri chôdzi seniorov a ľudí, ktorí utrpeli vážne poranenia alebo sú po operácii. Vďaka ortopedickému chodítku sa váš blízky dokáže bezpečne pohybovať doma aj vonku samostatne, bez vašej pomoci. Používanie zdravotníckeho chodítka účinne skracuje dobu rehabilitácie a prispieva k lepšej koordinácii pohybov.

Druhy zdravotných chodítok pre dospelých

Chodítko pre seniorov a pacientov s poruchami pohybového aparátu je stabilná zdravotnícka pomôcka, ktorú tvorí silný hliníkový rám na štyroch nohách alebo kolesách. Jednotlivé modely sa však líšia nielen konštrukčne, ale aj ďalšími parametrami a detailami, aby pri ich používaní sa cítil každý pohodlne a bezpečne. Pozrime sa spolu na jednotlivé typy chodítok pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím.

Štandardné statické chodítko pre dospelých

Štandardné statické chodítko (pevné, stacionárne) je jednoduché a praktické zariadenia na štyroch nohách s gumovými špičkami. Počas chôdze sa celá konštrukcia dvíha a posúva dopredu, preto sa laicky nazýva aj krokovacie chodítko. Pre človeka poskytuje maximálnu stabilitu, preto je vynikajúcim riešením v prvom mesiaci rehabilitácie a pre seniorov. Vďaka nízkej váhe a vysokej stabilite sa pomocou statického chodítka seniori a pacienti v procese rehabilitácie pohybujú bez vynaloženia veľkého úsilia.

Statické chodítka pre dospelých odporúčajú odborníci ľuďom, ktorí utrpeli vážne ochorenia, zotavujú sa po úraze, operácií a starším osobám s poklesom motorickej aktivity. Zdravotné chodítka sú efektívnejšie a pohodlnejšie ako barle, pretože vďaka širokej stabilnej základni poskytujú bezpečnú oporu.

Pojazdné chodítko pre seniorov

V prípade, že vychádzková palica alebo barly už neposkytujú dostatočnú podporu a istotu pri chôdzi, potom pre seniorov vyberte pojazdné chodítko.

Pojazdné chodítka poskytujú väčšiu mobilitu, pocit istoty a pohodlie. Sú ideálne pre seniorov, ktorí dokážu samostatne chodiť, ale pri chôdzi potrebujú mať už oporu. Nie sú však vhodné pre osoby so zhoršenou koordináciou pohybov, pretože pojazdné chodítko na rozdiel od statického chodítka má stabilnú hliníkovú konštrukciu ukončenú 2, 3 alebo 4 kolesami.

Vyšší komfort poskytnete vášmu blízkemu pojazdným chodítkom so sedadlom, na ktorom si môže kedykoľvek počas prechádzky odpočinúť. Bezpečnosť dynamických chodítok na kolieskach zvyšujú ručné brzdy v hornej časti konštrukcie. Zvyčajne majú chodítka pre seniorov na konštrukcii aj praktický košík pre odloženie nevyhnutných vecí alebo nákupu.

Parapódium – vertikalizátor

Parapódium alebo vertikalizátor je špeciálne zdravotnícke chodítko pre ľudí s rôznymi poruchami koordinácie, pacientov po mŕtvici. Používaním parapódia sa obnovuje schopnosť pacienta samostatne stáť a umožňuje mu udržiavať stálu pozíciu v pasívnom vzpriamenom stoji.

Dynamický vertikalizátor využijete v procese rehabilitácie detídospelých. Jeho pravidelné používanie eliminuje riziko vzniku preležanín, problémy s krvným obehom a ďalšie zdravotné komplikácie. Pacient si posilňuje svalstvo, zvyšuje svoju fyzickú kondíciu, obnovuje svoju samostatnosť. Zlepšenie zdravotného stavu prispieva tiež k zlepšeniu psychickej pohody.

Každý model má svoje vlastné výhody. Stacionárne chodítko je najstabilnejšie. Je najlepším riešením pre ľudí trpiacimi závratmi a zhoršenou koordinácia pohybov. Pre aktívnych seniorov, ktorí však pri chôdzi potrebujú už stabilnú oporu, je ideálne chodítko na kolieskach.

Ako vybrať zdravotné chodítko pre dospelých

Pri výbere zdravotného chodítka pre seniorov a ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu musíte predovšetkým zobrať do úvahy závažnosť poranenia alebo choroby, schopnosť udržať rovnováhu, preto odporúčame, aby ste sa vždy najskôr poradili s ošetrujúcim odborným lekárom.

Ďalším dôležitým kritériom, ktorý pri výbere rehabilitačného chodítka musíte zohľadniť sú fyziologické parametre, ako hmotnosť a výška. Samozrejme, nezabudnite na skutočnosť, kde bude váš blízky zdravotné chodítko používať. Potrebuje sa pomocou chodítka presúvať vo vnútri alebo ho chce využívať aj počas prechádzok vonku?

U väčšiny chodítok pre dospelých viete nastaviť optimálnu výšku a zložiť konštrukciu do kompaktných rozmerov pre prepravu. Chodítka s kolieskami však majú vyššiu hmotnosť ako stacionárne chodítka.

Pri výbere zdravotného chodítka pre dospelých si pozorne všímajte všetky technické parametre – výška nastavenia, váha a maximálna nosnosť chodítka, možnosť brzdenia, šírka a hĺbka miesta na sedenie, pretože nesprávne zvoleným chodítkom sa môžu pri chôdzi objaviť bolesti chrbtice, kĺbov pri nesprávnom rozložení váhy a iné zdravotné problémy. Nesprávna voľba môže viesť tiež k pádu a zraneniu.

V ponuke nášho internetového obchodu nájdete široký výber zdravotných chodítok pre dospelých za prijateľnú cenu. Ak potrebujete s výberom chodítka pre seniorov poradiť, kontaktujte nás.

Štandardné statické zdravotné chodítko krokovacie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia