Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa chrániť pred vírusovou infekciou?

Vírusová infekcia je vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest a môže postihnúť každého z nás. Napriek tomu, existujú možnosti, ako sa pred vírusovou infekciou chrániť.

Chrípka je vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest. Šíriteľom chrípky je človek v akútnom štádiu ochorenia. Chrípka sa rýchlo šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Infekčný vírus sa do nášho tela najčastejšie dostáva cez spojovky a horné dýchacie cesty, najmä nosohltan, vzduchovými kvapôčkami pri obyčajnom dýchaní.

Infekčné látky so slinami chorého sa môžu šíriť v okruhu  6 -7 metrov a pravdepodobnosť nakazenia sa zvyšuje na miestach s väčšou hustotou ľudí, ako sú preplnené obchody, vlaky, autobusy.

Rozlišujú sa tri  typy vírusov  chrípky označované A, B, C, pričom za najnebezpečnejší je považovaný vírus typu A, ktorý sa vyznačuje  veľkou premenlivosťou. Práve tento typ vírusu spôsobil už v minulosti závažné epidémie a pandémie, vrátane neslávne známej „španielskej chrípky.“ V súčasnosti ohrozuje ľudí po celom svete koronavírus COVID-19.

Koronavírus COVID-19 a jeho príznaky

Koronavírus COVID-19 je ochorenie, ktoré patrí  medzi  kvapôčkovú  infekciu. Epidémia akútnych respiračných infekcií vyvolaných novým koronavírusom (SARS-CoV-2) vznikla v Číne. Najvyšší počet ochorení je v meste Wuhan. Koronavírus COVID-19 sprevádzajú príznaky, ako je horúčka nad 38 °C, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť svalov, bolesť hlavy, únava. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

Ľudia sa môžu nakaziť od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. Ochorenie sa prenáša malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Hlavný spôsob prenosu sú teda kvapôčky vylúčené osobou, ktorá kašle. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, má mierny priebeh ochorenia a zotaví sa. U starších ľudí, osôb s oslabenou imunitou či pridruženými chronickými ochoreniami je väčšia pravdepodobnosť vážnejšieho priebehu ochorenia.

Ako sa teda chrániť pred vírusovou infekciou?

Keďže je nemožné úplne sa v chrípkovom období izolovať od vonkajšieho sveta, mali by sme urobiť všetko preto, aby sme minimalizovali riziko nákazy vírusovou infekciou. Stále platí, že najlepšou ochranou pred vírusovou infekciou, je prevencia.

Vírus sa prenáša z človeka na človeka pomocou vzduchových kvapiek - pri kašľaní a kýchaní, keď sa mikroskopické kvapôčky obsahujúce vírus šíria vo vzduchu a potom sa usadzujú na povrchoch okolitých predmetov, odkiaľ môžu vstupovať do horných dýchacích ciest ľudí v okolí.

1. Vyhýbajte sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí

V období vysokej epidémie vírusových infekcií sa vyhýbajte dlhodobému pobytu na miestach s vysokou koncentráciou ľudí. Pokiaľ viete, uprednostnite pobyt na čerstvom vzduchu pred návštevou kina, zábavného alebo nákupného centra.

2. Vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi

Vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi, ktorí môžu byť zdrojom infekcie. V období chrípkovej epidémie sa vyhýbajte podávania rúk, objímaniu a bozkávaniu.

Koronavírusom sa môžete nakaziť od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. Ochorenie sa prenáša malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Hlavný spôsob prenosu sú teda kvapôčky vylúčené osobou, ktorá kašle. V súčasnosti by ste mali tiež zvážiť cestovanie do rizikových oblastí, v ktorých sa koronavírus potvrdil. 

V prípade, že ste sa z takejto oblasti vrátili, kontrolujte svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu zo zasiahnutej oblasti. Sledujte, či sa u vás nezačne prejavovať kašeľ, bolest' hrdla, dýchavičnosť', horúčka. V prípade, že sa u vás do 14 dní po návrate objavia klinické príznaky koronavírusu, kontaktujte telefonicky svojho ošetrujúceho lekára a informujte ho o vašej cestovateľskej anamnéze.

3. Používajte zdravotnícke rúško alebo respirátor

Ak už s nositeľom vírusovej infekcie musíte byť v kontakte, noste respirátor. Respirátor je určený pre zdravých ľudí, ktorí sa chcú pred vírusovou infekciou chrániť. Respirátor chráni pred vdychovaním nebezpečných látok alebo prachových častíc rozptýlených v ovzduší.

Zdravotnícke rúško síce eliminuje riziko vašej nákazy, ale mali by ho nosiť predovšetkým ľudia, ktorí sú už vírusovým ochorením nakazení, aby nákazu nešírili na ľudí vo svojom okolí.

Pri použití zdravotníckeho rúška alebo respirátora dodržiavajte pravidlá ich použitia.

Skôr než sa dotknete masky, umyte si ruky vodou a mydlom. Masku rozbaľte a skontrolujte, či nie je poškodená. Nasaďte si masku na tvár tak, aby zakrývala ústa, nos aj bradu. Následne upravte okraje tak, aby neodstávali. Pri snímaní masky sa dotýkajte iba popruhov, nie časti, ktorá filtrovala vzduch.

Zdravotnícka maska je jednorazová, po použití ju zahoďte. Vždy vymeňte mokrú alebo vlhkú masku za novú suchú. Ochranné rúško by ste tiež nemali používať dlhšie ako 2 hodiny a už vôbec nie opakovane.

Opakované ako aj dlhodobé používanie zdravotného rúška môže byť zdrojom infekcie aj pre vás samotných. Masku po odstránení z tváre vždy zahoďte do uzatvárateľnej nádoby a následne si poriadne umyte ruky.

4. Pravidelne vetrajte

Najjednoduchším spôsobom, ako znížiť koncentráciu infekčného aerosólu vo vzduchu, je pravidelné vetranie miestnosti. V chladnom období sa odporúča vetrať 3-4 krát denne po dobu 15-20 minút. Teplota vzduchu v miestnosti, v ktorej sa pacient nachádza, by zároveň nemala klesnúť pod 20 ° C.

5. Dodržiavajte základné pravidlá hygieny

Keďže vírus chrípky dokáže prežiť aj na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín a na hladkých povrchoch dokonca 24 až 48 hodín, je jednou zo základných foriem prevencie chrípky pravidelné umývanie rúk mydlom a teplou vodou po dobu minimálne 20 sekúnd.

Nedotýkajte sa tváre špinavými rukami, najmä nosa, úst a očí. Ak nemáte možnosť umyť si ruky, použite antiseptický gél.

Pravidelne utierajte povrchy, ako kľučky dverí, diaľkové ovládanie televízora, klávesnicu, telefón antiseptickou alebo mydlovou vodou.

Papierovú vreckovku ihneď po použití vyhoďte do uzatvárateľnej nádoby.

Pri prvých príznakoch vám môže pomôcť aj čistenie nosnej sliznice soľným roztokom. Vírus totiž ťažšie preniká do tela, keď musí prekonať bariéru vo forme zvlhčenej sliznice.

6. Posilňujte imunitu

Správna výživa pomôže imunitnému systému tela vyrovnať sa s infekciou. Ak bude vaša strava pestrá a vyvážená s dostatočným obsahom prírodných vitamínov, vaša imunita sa stane spoľahlivým štítom proti vírusom a baktériám.

Podľa odborníkov by sme mali obmedziť potraviny bohaté na cukor a naopak, do jedálneho lístka zaradiť viac potravín obsahujúcich zinok (morské plody, mäso, orechy, vajcia, syr, obilniny), čerstvú zeleninu a ovocie bohaté na vitamíny A a C (brokolica, mrkva, zelené listové plodiny).

Pite dostatok tekutín, ako vodu a nesladené bylinkové čaje.

7. Buďte zodpovední a nešírte infekciu ďalej

Každý z nás by mal byť zodpovedný aj voči svojmu okoliu. Už pri prvých príznakoch prechladnutia či virózy obmedzte kontakt s ostatnými a dodržiavajte pravidlá respiračnej etikety.

Zostaňte doma: nechoďte do práce, do školy, nenavštevujte verejné miesta.

Zdržiavajte sa v samostatnej miestnosti a obmedzte kontakt so zvyškom vašej rodiny.

Pri kýchaní a kašľaní si zakryte nos vreckovkou, alebo kýchajte a kašlite do lakťového ohybu.

Nezakrývajte si nos a ústa dlaňou, pretože tradičné zakrytie úst dlaňou vedie k šíreniu infekcie rukami na ďalšie predmety, ktorých sa dotknete.

Použitú vreckovku ihneď zlikvidujte.

Ruky si pravidelne umývajte mydlom najmenej 20 sekúnd alebo ich utrite alkoholovým čistiacim prostriedkom na ruky.

Nedotýkajte sa očí, nosa, úst.

Vyhnite sa preplneným miestam alebo skráťte čas strávený v nich.

Vyhýbajte sa ťažko stráviteľným jedlám, jedzte zeleninu a ovocie, zvýšte príjem vitamínov. Dbajte na dostatočný príjem tekutín – ovocné a zeleninové šťavy, bylinné čaje.

Miestnosť vetrajte tak často, ako je to možné.

Zvlhčujte vzduch miestnosti zvlhčovačom, bylinným alebo soľným roztokom.

Ak ochoriete v čase, keď dojčíte, neprerušte dojčenie ani počas vašej choroby, pretože materské mlieko je najdôležitejším zdrojom imunitného systému vášho dieťaťa.

Šíreniu chrípky a iných vírusových ochorení dokážete prispieť aj vy. Stačí nepodceňovať prevenciu a v prípade, keď predsa len chrípke podľahneme, postačí nešíriť ju ďalej a ohrozovať ňou ďalších ľudí vo vašom okolí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia