Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať inhalátor?

Ak máte v úmysle zakúpiť inhalátor, prečítajte si rady a tipy, ako vybrať správny inhalátor pre vás a vašu rodinu.

Jedným z najefektívnejších spôsobov liečenia ochorení horných a dolných dýchacích ciest je inhalácia. Ak máte v úmysle zakúpiť inhalátor, prečítajte si rady a tipy, ako vybrať správny inhalátor pre vás a vašu rodinu.

Inhalácia je jednou z najstarších metód liečby dýchacích ciest. Vdychovanie pár z rôznych odvarov liečivých bylín, rastlín a éterických olejov využívali ľudia už v minulosti ako účinný spôsob dodávania liekov do dýchacieho traktu. Dnes môžete k inhalácii využiť inhalátor.

Inhalátor je prístroj, vďaka ktorému rýchlo a efektívne dostanete liečivo vstupuje do nosového alebo respiračného traktu vo forme malých častíc. Liek tak začne okamžite pôsobiť. Navyše, na liečbu postačí oveľa menšia dávka lieku a riziko rôznych vedľajších účinkov je výrazne znížené.

Inhalačná liečba je veľmi úspešne používaná ako u detí (počínajúc obdobím novorodencov), tak u dospelých. Jej pozitívne účinky oceníte pri prechladnutí, kašli, rinitíde, sínusitíe, bronchitíde, laryngitíde, tracheitíde a tiež pri astme. Skôr, ako začnete s inhaláciou je dôležité, vybrať ten správny inhalátor pre vás a vašu rodinu.

Typy inhalátorov

I keď ešte stále patrí k veľmi využívaným spôsobom „ naparovanie“ nad hrncom s bylinným odvarom, bezpečnejším a efektívnejším spôsobom je inhalácia pomocou inhalátora.

V súčasnosti poznáme 4 druhy inhalátorov:

  • soľné
  • parné
  • kompresorové
  • ultrazvukové

Najjednoduchším typom inhalátorov sú soľné a parné inhalátory. Pomerne zložité inhalačné systémy sú kompresorové a ultrazvukové inhalátory , často označované ako „rozprašovače“ alebo nebulizátory. Kompresorový a ultrazvukový inhalátor môžete použiť nielen pri inhalácii liečiva, ale tiež na inhaláciu napríklad minerálnej vody, bylinného odvaru či éterických olejov.

Soľné a parné inhalátory

Soľný inhalátor je malá nádoba, v ktorej sú umiestnené kryštály najčistejšej kamennej soli extrahovanej v soľných baniach, ktorých vek možno odhadnúť v miliónoch rokov. Pri vdýchnutí sa užitočné mikročastice soli miešajú s vlhkým vzduchom a šíria sa po celom ľudskom dýchacom systéme a poskytujú baktericídny a upokojujúci účinok. Soľný aerosól pomáha skvapalňovať a vylučovať hlien. Čistenie dýchacích ciest pomáha znižovať krvný tlak. Znižuje stres a stres, imunitný systém má príležitosť pracovať efektívnejšie.

Soľný inhalátor vám umožňuje používať svoju prirodzenú liečebnú silu takmer vo všetkých podmienkach - doma, v práci, na ceste ... Môžete ho používať v každom veku a to aj u malých detí, ktoré už vedia vedome dýchať, teda nádych ústami a výdych cez nos. Inhalácia soľným inhalátorom je jednoduchá a pohodlná.

Parný inhalátor vytvára paru, ktorá zahrieva horné dýchacie cesty. Zmäkčuje priedušnicu, hrtan a nosohltan, čo zlepšuje odkašliavanie. Ide o najjednoduchší typ inhalátora, ktorý využíva účinok odparovania roztoku liečiva. Moderné parné inhalátory sú vybavené regulátorom pary a snímačom teploty. Hlavnou nevýhodou týchto inhalátorov je zničenie niektorých liečivých látok počas ohrevu. Zariadenie by sa tiež nemalo používať pri telesnej teplote nad 37,5 ° C.

Parný inhalátor sa úspešne používa aj v oblasti kozmetiky.

Kompresorový inhalátor

Kompresorový inhalátor - je zariadenie, ktoré produkuje aerosólovú suspenzia pomocou kyslíka alebo vzduchu. Skladá sa z dvoch hlavných jednotiek: kompresora, t. generátorom prúdenia vzduchu a rozprašovačom, t.j. rozprašovača tekutiny. Kompresorové rozprašovače sú považované za univerzálne, pretože môžete cez ne inhalovať akýkoľvek inhalačný roztok. Väčšina kompresorových inhalátorov má priestor na uloženie potrebného príslušenstva. Jednotlivé modely sa odlišujú v kvalite, spoľahlivosti a trvanlivosti.

Najväčším mínusom kompresorových inhalátorov je hluk. Každý kompresor vytvára zvuk viac alebo menej adekvátne vnímaný uchom. Ďalšou nevýhodou je pomerne vysoká hmotnosť a väčšie rozmery. Avšak, účinnosť liečby kompresorovým a ultrazvukovým inhalátorom je úplne rovnaká. 

Ultrazvukový inhalátor

V ultrazvukových inhalátoroch (rozprašovačoch) sa lieky rozprašujú vo forme aerosólu pôsobením ultrazvukového impulzu. Ultrazvukový signál generuje nárast liečivej kvapaliny a von doslova vytláča malé kvapky roztoku.

Pred prvým použitím ultrazvukového inhalátora si starostlivo preštudujte návod, ktorý obsahuje informácie o liekoch, ktoré možno použiť s týmto konkrétnym zariadením, pretože niektoré lieky môžu byť pôsobením ultrazvuku zničené.

Najväčšou výhodou ultrazvukových modelov je ich absolútne tichý chod. Majú malé rozmery, nízku hmotnosť. V ponuke už nájdete aj ultrazvukový inhalátor, pri ktorom môžete inhalovať nielen v sede, ale tiež v polosede alebo dokonca v ľahu, čo určite oceníte najmä pri deťoch. Ďalším plusom ultrazvukových nebulizátorov je, že mnohé modely fungujú aj na batérie.

Ako najväčší mínus ultrazvukových inhalátorov musíme spomenúť, že niektoré modely sa pri inhalácii niektorých antibiotík a hormónov zničia. Ďalšou nevýhodou je, že časom budete musieť zakúpiť nové príslušenstvo: ako hadičky, inhalačná trubička, maska a podobne.

Na čo myslieť pred kúpou inhalátora?

Pri výbere kompresorového a ultrazvukového inhalátora by ste si mali všímať tieto parametre:

  • veľkosť častíc
  • nebulizačný výkon - rýchlosť rozstrekovania aerosólu
  • hlučnosť

Veľkosť častíc

Veľkosť vyrobených častíc je najdôležitejším kritériom, pretože menšie častice sa dostanú ďalej do dýchacieho sytému. Častice majú tieto veľkosti:

  • veľké (5 až 10 μm) – usadzujú sa v hltane, hrtane a priedušnici;
  • stredné (od 1 do 5 mikrónov) - usadzujú sa v dolnej časti dýchacieho traktu;
  • malé (od 0,5 do 1 μm) - usadzujú sa v alveolách. 

Nebulizačný výkon

Nebulizačný výkon alebo rýchlosť rozstrekovania aerosólu je tiež dôležitým parametrom, pretože je rozdiel, či budete sedieť pred inhalátorom 5 alebo 20 minút. Rozsah minimálnej rýchlosti je od 0,2 ml / min v kvalitnejších modeloch až po 0,5 ml / min.

Hlučnosť

Hlučnosť je dôležitým parametrom najmä v prípade, že budete inhalátor používať pri podávaní liekov malým deťom. Výrobcovia udávajú hlučnosť v dBA. Platí, čím menšie číslo, tým je zapnutý inhalátor tichší. Pri kompresorových inhalátoroch je indikátor hluku v rozmedzí 35-65 dB. Ultrazvukové rozprašovače fungujú v tichosti a umožňujú vám vykonať inhaláciu u detí aj počas hry či spánku. 

Prenosnosť

V prípade, že budete musieť inhalátor používať často, dajte prednosť modelom, ktoré fungujú na batérie.

Vybavenie inhalátora

Pri kúpe inhalátora skontrolujte základné vybavenie prístroja. Mala by obsahovať rozprašovač, hadičku, náustok, masku. Pri používaní určite oceníte vrecko, tašku alebo kufrík na uskladnenie. Keďže inhalátor budete používať k liečbe, pred jeho použitím si pozorne prečítajte pokyny.

Inhalátor pre deti

Pri respiračných ochoreniach dieťaťa je inhalátor jednoznačne bezpečným a pohodlným riešením, pretože pri „ naparovaní“ či už nad hrncom alebo nad parným inhalátorom si dieťa môže spáliť sliznice dýchacích ciest alebo sa obariť. Rovnako náročné bude pre vás donútiť dieťa dýchať horúcu paru.

Moderní výrobcovia inhalátorov prispôsobili dizajn inhalátorov vyslovene pre deti. Inhalátorom s detským motívom presvedčíte dieťa k inhalácii oveľa jednoduchšie.

Ak máte pochybnosti a neviete, ktorý inhalátor kúpiť, poraďte sa so svojím lekárom, alebo sa obráťte na našich skúsených konzultantov. Radi vám pomôžu vybrať inhalátor, ktorý najviac vyhovuje vašim individuálnym potrebám alebo potrebám vašej rodiny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia