Kategórie
 
 
 
 
 

Antismogové masky vás ochránia pred smogom, baktériami aj vírusmi

Ochráňte seba aj svojich najbližších. Antismogové masky  poskytujú skutočnú ochranu proti smogu, baktériám a vírusom. Navyše sú vynikajúce aj pre alergikov.

Znepokojujú vás správy o rastúcej koncentrácii smogu? Ochráňte seba aj svojich najbližších. Antismogové masky poskytujú skutočnú ochranu proti smogu, baktériám a vírusom. Navyše sú vynikajúce aj pre alergikov.

Nad používaním ochrannej masky proti smogu by ste mali premýšľať, ak trávite veľa času vonku, cestujete veľa a často verejnou dopravou, máte oslabenú imunitu, alebo trpíte napríklad peľovou alergiou. 

Na druhej strane, keď máte problémy s dýchaním, slabými pľúcnymi svalmi používanie masky proti smogu odborníci neodporúčajú. V staršom veku použitie antismogovej masky konzultujte s lekárom. Pre deti vyberajte špeciálne antismogové masky, ktoré sú vekosťou a tvarom prispôsobené detskej anatómii.

Myslite na ochranu pred smogom včas

Je síce pravda, že hlavnou príčinou znečistenia ovzdušia je doprava a priemysel, ale mnohokrát  na koncentráciu smogu v ovzduší má negatívny vplyv aj počasie. V období, keď je prúdenie vetra slabé, je výmena vzduchu pomalšia a koncentrácia škodlivín následne rastie. 
Vysoké koncentrácie smogu v ovzduší môžu negatívne ovplyvniť zdravie detí, tehotných žien, starších ľudí a ľudí s chronickými ochoreniami dýchacieho ústrojenstva. Rizikovou skupinou sú aj ľudia s oslabenou imunitou a v období rekonvalescencie.

Ako sa chrániť?

Počas vysokej koncentrácie smogu v ovzduší zvážte, kedy pôjdete von. Podľa odborníkov je ideálny čas na pobyt vonku v takomto prípade v čase od 10:00 do 16:00.

Vyhýbajte sa v „ smogovom“ období fyzickej aktivite vonku. Pri športovaní a zvýšenej fyzickej námahe dýchame intenzívnejšie, čím vdýchneme aj väčšie množstvo znečisteného vzduchu.

Poriadne vetrajte, aj keď je vonku smog. Zostať zatvorený doma bez čerstvého vzduchu vám určite neprospeje. Otvorte okná dokorán na 3 - 4 minúty a následne ich zatvorte.

Zabudnite na rúško! 

Mnoho ľudí si myslí, že dostatočnú ochranu pri dýchaní znečisteného vzduchu poskytne aj rúška. Omyl! Rúška  nepomáha, a navyše môže uškodiť, pretože pri dýchaní rúška rýchlo vlhne a tak sa na nej ľahko a rýchlo usádzajú rôzne škodlivé látky, ktoré sa nám následne môžu dostať do tela. 

Momentálne jedinou dostupnou ochranou proti smogu pri pobyte vonku sú antismogové masky, ktoré dokážu zachytiť cez 90 % prachových častíc. A pokiaľ vám na vašom zdraví skutočne záleží, potom investícia do tých kvalitnejších respirátorov, ktoré vás ochránia aj voči plynným škodlivinám, sa určite oplatí.

Ako vybrať antismogovú masku?

Pri výbere masky by ste mali venovať pozornosť certifikátom a typu filtra. Maska by mala byť prispôsobená vašim potrebám, aktivite a tvári. Musí vám na tvári pevne držať, aby zabezpečila vysokú kvalitu filtrovania vdychovaného vzduchu.

Antismogové masky sa podľa účelu delia:

Jednorazové alebo viacúčelové antismogové masky?

Masky proti smogu nájdete jednorázové aj viacúčelové. Aký je medzi nimi rozdiel? Jednorázové antismogové masky, sú síce lacnejšie ako viacúčelové, ale sú určené len na jedno použitie. V porovnaní s viacúčelovými antismogovými maskami poskytujú nižšiu ochranu.
Ak plánujeme antismogovú masku používať, potom bude viacúčelová maska určite lepšou investíciou. Pri aktívnom používaní vás bude viacúčelová maska bezpečne chrániť cca 3 mesiace. Samozrejme, masku musíte po každom použití dôkladne vysušiť, aby ste predišli k rozmnožovaniu bakérií alebo húb.

Delenie antismogových masiek podľa typu filtra

Ďalším kritériom, ktorý by ste pri výbere antismogovej masky mali vziať do úvahy je typ filtra, ktorý zabezpečuje filtráciu vdychovaného vzduchu.

  1. uhlíkový filter (F1) - zachytáva najmenej 99,9 % častíc prachu, chráni proti smogu, baktériám, vírusom a odstraňuje zápach 
  2. HEPA filter (F2) - chráni podobne ako uhlíkový filter, ale priepustnosť vzduchu je oveľa lepšia. Masku s HEPA filtrom ocenia najmä aktívni športovci.
  3. kombinácia uhlíkových filtrov a HEPA (F3)

V Európskej únii sa kvalita filtrov reguluje prostredníctvom certifikátov - FFP1, FFP2, FFP3. Čím vyššie číslo, tým lepšia ochrana - certifikované masky FFP3 absorbujú 99% prchavých molekúl. Pri výbere antismogovej masky sa môžete ale stretnúť aj s odlišným označením. Pri nákupe masky z niektorého obchodu v USA nájdete produkty značené ako  N95, N99 a N100. Aj v tomto prípade platí, čím vyššie číslo - tým lepšie.

Čistý vzduch v kancelárii či doma si zabezpečíte kvalitnou čističkou vzduchu a zbaviť sa dôsledkov škodlivého smogu vám pomôže inhalácia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia