Kategórie
 
 
 
 
 

Čo robiť, aby vás neovládla jarná únava?

Mnohí z nás sa na prelome zimy a jari cítime fyzicky unavení i psychicky vyčerpaní. S dlho očakávanou jarou prichádza aj neželaný hosť – jarná únava. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa jarnej únave úspešne vyhnete.

Mnohí z nás sa na prelome zimy a jari cítime fyzicky unavení i psychicky vyčerpaní. S dlho očakávanou jarou prichádza aj neželaný hosť – jarná únava. Jarná únava sa nezaraďuje medzi klasické diagnózy, ale aj napriek tomu ňou trpí väčšina populácie. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa jarnej únave úspešne vyhnete.

Na vzniku jarnej únavy sa podieľajú viaceré faktory: mesiace chladného počasia, ktoré nás nútia viacej času zotrvávať v prekúrených priestoroch, menej času venujeme aktívnemu relaxu na čerstvom vzduchu, znížené množstvo slnečného žiarenia cez deň počas zimných mesiacov, nižšia hladina vitamínov, antioxidantov. Jarná únava ide ruka v ruke s oslabenou imunitou, psychickou vyčerpanosťou a fyzickou únavou. 

Jarná únava – ako sa jej vyhnúť?

Zdravý životný štýl je alfou a omegou. To znamená, že prácu by sme mali kompenzovať piatimi známymi S – zdravá strava, dostatok spánku, smiechu, športu a spokojný život v kruhu svojich blízkych. 

Strava

  • Do svojho jedálneho lístka zaraďte veľa čerstvej zeleniny a ovocia s obsahom vitamínu C, ktorá obsahuje enzýmy. Tie spolupracujú pri transporte vitamínov a tým sú tieto prírodné vitamíny v nich účinnejšie.
  • Dbajte na dostatočný prívod minerálov, stopových prvkov, dostatok bielkovín a vlákniny.
  • Dodržiavajte pitný režim, denne vypite dva až tri litre tekutín – najmä minerálky, ovocné a zeleninové šťavy, nesladené bylinkové čaje.
  • Obmedzte spotrebu tukov – ako sú napríklad transmastné kyseliny (v sušienkach, pečive, zákuskoch, šiškách, hranolčekoch a väčšine margarínov), nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú v tučnom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch, v loji, bravčovej masti či vo vaječnom žĺtku.
  • Zvýšte príjem nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú, napríklad mononenasýtené v olivovocom oleji, orechoch, avokáde.
  • Zvýšte príjem omega 3 mastných kyselín, ktoré sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Telo si ich nevie samo vytvoriť, preto je nevyhnutné ich prijímať v potrave. Obsahujú ich zdravé morské ryby, najmä losos, a ľanové semienka. Ich nedostatok môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie ciev a srdca a správnu funkciu nervového systému.
  • Zvýšte príjem vitamínu D alebo sa viac pohybujte na slnku – ten hrá kľúčovú úlohu v podpore takzvanej vrodenej imunity proti vírusom a mikróbom.
  • Prijímajte antioxidant prítomný v červenom víne a v hrozne – resveratrol. Aktiváciou a posilnením  aktivity génu SIRT1 chráni organizmus pred chorobami akýmsi opätovným „roztúrovaním“ mitochondrií, vnútrobunkových „elektrární“, ktorých činnosť pomaly slabne s vekom. Dokáže zabrániť abnormálnemu rastu buniek, ktoré vedú k rakovine prsníka a prostaty.
  • Doprajte si detoxikáciu organizmu. Jedným z overených prostriedkov pre detoxikáciu organizmu alebo tzv. čistenie krvi sú bylinkové čaje. Tými najznámejšími sú: žihľava dvojdomá, púpava lekárska, mäta pieporná, fenikel obyčajný, alchemilka obyčajná, sedmokráska obecná, lipa srdcovitá, medovka lekárska, rebríček obyčajný, kvet čiernej bazy, list brezy, kvet ibišteka, zelený čaj, maté a ďalšie. Čistiace bylinné čaje by sme pre zaistenie dostatočného efektu mali užívať niekoľkokrát denne po šálkach (odporúčaná dávka je bežne 0,5-1l počas jedného dňa), celú kúru potom aplikovať po dobu najmenej 2-3 týždňov. V prípade potreby môžeme po 2 týždňoch očistnú kúru zopakovať.
  • Keďže jarná únava oslabuje imunitu, posilnite ju výživovými doplnkami, ako sú výťažky z rastliny Echinacea, prípadne prípravky z hlivy ustricovej alebo kolostra, ktoré posilňujú nešpecifický imunitný systém a aktivujú vlastné obranné sily organizmu.
  • Vynechajte rannú kávu, a to aj v prípade, keď máte nízky tlak. Namiesto obľúbenej šálky kávy si vypite zelený čaj, v ktorom je tiež dostatok kofeínu a cukor nahraďte medom.  

Spánok a relax

Dostatok spánku je dôležitý na regeneráciu tela a mysle. Všetci vieme, že keď sa dobre vyspíme, cítime sa lepšie, sme veselší, aktívnejší, životaschopnejší. Dlhší nedostatok spánku sa nielen odrazí na našej pleti, ale môže byť príčinou aj vážnych zdravotných problémov, ako oslabená imunita, zvýšený krvný tlak, zvýšená chuť do jedla s následným priberaním, poruchy v sexuálnom živote a mnohé ďalšie. Potreba spánku pre ľudský organizmus je individuálna. Aby človek normálne fungoval, potrebuje priemerne dospelý jedinec aspoň päť až šesť hodín spánku, ideálne je sedem až osem hodín. Pred spaním sa neprejedajte a ráno nevynechajte raňajky.

Keď viete, v akej dobe pracujete efektívnejšie, naplánujte si svoj pracovný deň. Ste ranné vtáča? Potom najťažšie úlohy, ktorých splnenie vyžaduje od vás maximálne sústredenie či výkon, zrealizujte už doobeda. Naopak „ nočné sovy“ podávajú najlepšie výkony večer a v noci.

Doprajte si oddych. Pospite si dlhšie. Venujte sa svojim koníčkom, doprajte si masáž, skúste meditovať alebo si dohodnite stretnutie s priateľmi, ktoré odkladáte dlho. 

Šport a otužovanie

Pocit pohody, ba dokonca eufórie, ktorý sa často dáva do súvislosti s pohybovou aktivitou, má podľa najnovších poznatkov svoj pôvod v intenzívnom vylučovaní hormónov nazývaných endorfíny, ktoré organizmus produkuje v priebehu každej činnosti vytrvalostného charakteru.

Endorfíny sú látky podobné morfínu, ktoré sa uvoľňujú z hypofýzy pri rozličných situáciách, vrátane intenzívneho pohybového zaťaženia. Majú priaznivý vplyv na prevenciu chorôb. Správnym pohybom prebiehajú v organizme pozitívne zmeny a taktiež sa nám výrazne prekrví mozog, čo sa prejaví pozitívne na psychike a nálade. Pohyb tiež spomaľuje proces starnutia a zabezpečuje dobrú vitalitu.

Najdôležitejšou pohybovou aktivitou pre všetkých je pohyb na čerstvom vzduchu v prírode. Prechádzky zmierňujú únavu a nervové napätie, aktivujú výmenu plynov v pľúcach, zlepšujú dýchanie, prekysličujú organizmus. Pohybom rozprúdite krv v žilách a naštartujete látkovú výmenu.

K prechádzkam, počas ktorých naše telo otužujeme, môžete každé ráno pridať aj sprchovanie so striedaním teplej a studenej vody. Postupným otužovaním môžeme v slizniciach vytvoriť obranné mechanizmy, ktoré zmierňujú alebo regulujú alergie a výskyt častých ochorení horných dýchacích ciest.

Pohybom, otužovaním a pobytom na čerstvom vzduchu stimulujete obranyschopnosť tela a naštartujete váš imunitný systém. Do denného programu pridajte SMIECH a dobrú náladu.

Pozor na ochorenia

Únavu však môžu mať na svedomí aj rôzne ochorenia, s ktorými si sami neporadíte. Ak dodržiavate všetky zásady zdravého života a aj napriek tomu sa necítite dobre, navštívte lekára. Pri dlhodobej únave treba v prvom rade urobiť krvné testy a vylúčiť anémiu, rôzne vírusové a metabolické ochorenia. Za únavou sa môžu skrývať aj poruchy štítnej žľazy, prípadne iné hormonálne poruchy.

Ak sa rozhodnete únavu ignorovať, môže prejsť až do únavového syndrómu, kedy je už organizmus natoľko unavený, že vás vyradí úplne zo života a vy nebude vládať ani vstať z postele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia