Kategórie
 
 
 
 
 

Doprajte si liečivú silu koncentrovaného kyslíka

Trpíte často bolesťami hlavy? Venujete sa aktívne športu? Doprajte vášmu telu liečivú silu kyslíka. Kyslíková terapia spočíva v aktívnom prijímaní zvýšeného množstva vysoko koncentrovaného kyslíka. Prečítajte si, ako na to.

Hypoxyterapia alebo kyslíková terapia spočíva v aktívnom prijímaní zvýšeného množstva vysoko koncentrovaného kyslíka. V medicíne sa využíva predovšetkým u pacientov, ktorí trpia dýchavičnosťou a inými problémami dýchacie ústrojenstva, napr. bronchiálna astma, bronchitída, fibróza pľúcneho tkaniva...

Aký je fyziologický princíp pôsobenia kyslíka?

Kyslík sa po vdýchnutí do pľúcnych komôr viaže v pľúcnych kapilárach na krvné farbivo hemoglobín, ktoré obsahujú červené krvinky - erytrocyty. Výmena plynov tj. kyslíku a oxidu uhličitého záleží na pasívnej difúzii plynu z vyššieho tlaku do nižšieho. Tlak kyslíka v pľúcnych komorách je 13,3 kPa (100 mmHg), v pľúcnych kapilárach je tlak kyslíka okolo 5,8 kPa (40 mmHg).

Spádovo teda kyslík prúdi z alveol do pľúcnych kapilár a viaže sa na hemoglobín. Saturácia hemoglobínu kyslíkom v arteriálnej krvi je až 96%, saturácia hemoglobínu kyslíkom v žilovej krvi je 70%. Stupeň okysličenia vášho organizmu si dokážete zmerať kdekoľvek prenosným pulzným oxymetrom.

Kyslík ako prevencia

Hypoxia sa môže použiť ako prostriedok prevencie kardiovaskulárnych a alergických ochorení. Metóda fyzioterapie a pozitívne účinky kyslíka sa potvrdili vo fáze prípravy na rôzne druhy chirurgických zákrokov a pooperačnej rehabilitácie, pretože znižuje riziko pooperačných komplikácií a zvyšuje odolnosť tela voči vonkajším vplyvom vrátane zlepšenia tolerovateľnosti operácie.

V niektorých prípadoch je absolvovanie hypoxickej terapie nežiaduce, pretože môže vyvolať negatívnu reakciu organizmu na zvýšený príjem koncetrovaného kyslíka. Preto skôr, ako pristúpite k aplikácii koncentrovaného kyslíka, poraďte sa o jeho používaní s vaším ošetrujúcim lekárom.

Výhody koncentrovaného kyslíka

Plynný kyslík potrebujú nielen svaly k vyššiemu silovému výkonu a vytrvalosti, ale aj mozog k duševnej koncentrácii. Vďaka kyslíku sa začínajú spaľovať tukové zásoby, ktoré obsahujú dvakrát toľko energie, ako pečeňové a svalový glykogén a svalové bielkoviny.

Pri štúdiu

Plynný kyslík je potrebný nielen k vyššiemu výkonu svalov a vytrvalosti celého organizmu, ale potrebuje ho aj mozog k bezchybnej činnosti a duševnej koncentrácii. Únava a stres, ktoré sú dôsledkom námahy, náhle ustúpia, dýchanie sa upokojí a sústredenosť sa rýchlo obnoví.

V kancelárii

V uzatvorenej nevetranej miestnosti mnoho ľudí začne zívať, pociťovať bolesť hlavy či závrate. Dôvodom je vydýchaný vzduch a nedostatok kyslíka v miestnosti. Aj nepatrný pokles koncentrácie kyslíka v kombinácii so zvýšenou teplotou a duševným napätím neraz vedie k pocitom ťažkostí, zvýšenej únave, mikrospánku, zbytočným bolestiam hlavy a kŕčom. I keď je vetranie miestností jedným z riešením, ale smog, hluk prichádzajúci z vonka vašej nálade nepridá. A čo robiť, keď je miestnosť, kancelária bez okien? Využiť môžete kyslík vo fľaši. Už po desiatom nadýchnutí koncentrovaného kyslíka sa zvýši obsah kyslíka v krvi až o 30 %. Pre ľudský organizmus to znamená regeneráciu, posilňovanie a zabraňovanie nepríjemným pocitom, spomaľovanie proces starnutia buniek a zlepšovanie imunity.

Proti stresu a bolestiam hlavy

Pri nadmernej námahe, duševnej či fyzickej, občasných bolestiach hlavy a pri pobyte v nevetranej miestnosti, sa v tele hromadí rozpustený, "odpadový" oxid uhličitý. Nároky na kyslík vtedy výrazne stúpajú. Pri dostatočnom nasýtení čistým kyslíkom zrazu pocítime blahodarný "druhý dych", podobne ako športovci.

Chudnutie

Vďaka kyslíku dosiahneme i na obávané tukové zásoby, ktorých sa ľahko zbavíme a získame pri tom dokonca dvakrát viac energie než z bežného energetického zdroja, tj z krvného cukru - glukózy. A vy, ktorí športujete, s kyslíkom efektívnejšie spálite nechcený podkožný tuk. Kombinácia koncentrovaného kyslíka s vytrvalostným tréningom vám uľahčí upraviť telesnú hmotnosť smerom nadol.

Kyslík a kulturistika

Pre športovcov je dostatok kyslíka rozhodujúci. Na tréningu alebo pretekoch nároky na kyslík výrazne rastú. Do krvi sa pri práci svalov uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý vytláča kyslík a odkysličuje krv. Svaly spočiatku pracujú bez kyslíka (anaeróbne), ale hneď, akonáhle sa prekročí "anaeróbny prah", uvoľňovanie energie už závisí na parciálnym tlaku kyslíka v krvi, ktorá ho rozvádza po celom tele. Športovec nasýtený čistým kyslíkom to pocíti ako blahodarný "druhý dych". Únava mizne, rytmus dýchania sa upokojuje, obnovuje sa duševná koncentrácia a počiatočný stres z nástupu námahy mizne.

Ako získať koncetrovaný kyslík?

Cenovo najdostupnejším riešením je 95% kyslíková fľaša s náustkom OxyWatt Grep. Čistý kyslík pohodlne inhalujete pomocou priliehavej masky. Pozitívny vplyv kyslíka ocenia športovci vo fitcentrách, v posilňovniach, vrcholoví športovci, tehotné ženy či študenti v skúškovom období

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia