Kategórie
 
 
 
 
 

Hanbíte sa za haluxy? Zbavte sa vybočených palcov bez operácie

Aj vy ste zaznamenali zmenu na vašich chodidlách a trápi vás vybočený palec, ale napriek bolesti sa operácii chcete vyhnúť? Vyskúšajte 5 jednoduchých ale veľmi efektívnych spôsobov, ako haluxy poraziť.

Aj vy ste zaznamenali zmenu na vašich chodidlách a trápi vás vybočený palec, ale napriek bolesti sa operácii chcete vyhnúť? Vyskúšajte 5 jednoduchých ale veľmi efektívnych spôsobov, ako haluxy poraziť.

Vybočené palce, nazývané aj haluxy, trápia veľkú časť populácie. Príčinou vzniku hallux valgus sú mnohokrát zlá obuv, vysoké podpätky, ale tiež svoju rolu zohráva aj genetika. Hallux valgus sa vytvára postupne a vzniká v dôsledku poškodenia kĺbu palca na nohe.

Spočiatku spozorujete malý hrbolček, ktorý sa nachádza na spodku palca na nohe, a mierne pritisnutie palca k ďalšiemu prstu. Koža nad vybočeným palcom sa vydúva, vznikajú mozole, ktoré pri nosení tesnej obuvi bolia a zvyčajne sa zapália.

Pokiaľ vybočeným palcom nevenujete už v tomto štádiu potrebnú pozornosť, haluxy sa stále viac zväčšujú. Hrbolček rastie, palec sa čoraz viac vykrivuje až môže začať prekrývať ostatné prsty. K vybočenému palcu sa môžu pridružiť ďalšie komplikácie, ako bolesť chrbtice, kolien či bedrových kĺbov.

Vy trpíte stále viac a viac a máte veľký problém nájsť vhodnú obuv, v ktorej vás vybočené palce nebudú bolieť.

Nosenie úzkych topánok ako aj topánok na opätku stav zvyčajne zhoršuje. Moderná medicína ponúka pri liečbe vybočeného palca jediné riešenie a tým je operácia.

Po posúdení stavu hallux valgus sa lekár rozhodne pre jeden z možných chirurgických zákrokov:

  • odstránenie opuchnutého tkaniva z okolia kĺbu veľkého palca
  • vyrovnanie vybočeného palca odstránením časti kosti
  • narovnanie dlhej kosti medzi zadnou časťou vášho chodidla a veľkým palcom
  • permanentné spojenie kostí postihnutého kĺbu

Doba zotavovania po operácii haluxu sa pohybuje od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov a podľa slov mnohých pacientov, ktorí operáciu vybočeného palca podstúpili, bolo obdobie zotavovania veľmi bolestivé.

Ako predísť bolesti a operácii haluxov?

Zmeňte obuv

Zabudnite na štýlové úzke topánky a vymeňte módu za pohodlie. V dostatočne širokých topánkach sa vaše prsty na nohách nebudú tlačiť a vyvíjať neprirodzený tlak na váš palec. Pančuška či ponožka by nemala byť v oblasti prstov príliš obtiahnutá. Musíte si vybrať medzi krásnymi vysokými podpätkami alebo bolestivým vybočeným palcov. Výška podpätku by nemala byť viac ako 3 cm.

Vyskúšajte tejpovanie

Chodidlo vám pomôže pomocou špeciálnej tejpovacej pásky zafixovať do správnej polohy lekár alebo vyškolený špecialista. Tejpovaním sa zníži záťaž na vybočený palec, čím sa zmierni aj bolesť.

Ortopedické vložky

I keď ich väčšinou poznáme ako „ bojovníkov“ proti plochým nohám, pomôžu vám aj pri vybočenom palci. Ortopedické vložky pomáhajú rovnomerne rozložiť tlak v chodidle. Pri kúpe ortopedických vložiek špeciálne určených na liečbu haluxov vám ochotne poradíme aj v e-shope www.tualmed.sk.

Cvičte

Áno, zmierniť bolesť a vyhnúť sa operácii hallux velgus vám pomôžu aj špeciálne cviky. Mnohé pomôcky na cvičenie nájdete aj na internete.

Používajte korektor na haluxy

Korektory na hallux sú ortopedické pomôcky, ktoré vám pomôžu dostať vybočený palec do normálu. V ponuke ortopedických fixátorov na haluxy nájdete širokú škálu bandáží, ktoré sa líšia spôsobom, akým sa používajú, podstatou výroby a typom konštrukcie.

Tipy korektorov na haluxy

Podľa času nosenia

Korektory na haluxy si vyberajte aj podľa doby, kedy ich budete na vybočených palcoch nosiť.

Denné korektory sú vyrobené z elastických materiálov a používajú sa na každodenné nosenie v akejkoľvek obuvi. Ideálne ako preventívne opatrenie. Naopak korektory na haluxy používané v noci sú pevnejšie a majú vo svojej konštrukcii špeciálnu mäkkú podšívku. Tá je univerzálna a viete si ju nastaviť na veľkosť, ktorú potrebujete.

Podľa typu materiálu

Korektory na haluxy nájdete vyrobené zo silikónu, hélia, plastu, tkaniny alebo kombinované. Medzi najviac obľúbené patria silikónové korektory, ktoré sú veľmi mäkké, kompaktné a spoľahlivé. Vďaka použitému materiálu a tvaru je korektor pevne pripevnený na chodidle, udržuje kĺb v správnej polohe, netlačí a neobmedzuje pohyb.

Héliový korektor je vyrobený vo forme pružného, bezrozmerného valca vhodného pre akúkoľvek šírku prstov. Plastový korektor má najvyššiu fixáciu a najväčšiu účinnosť vo všetkých fázach zakrivenia a využíva sa najviac v období pooperačnej rehabilitácie.

Textilné korektory na haluxy sú účinné iba ako podporná alebo profylaktická terapia a používajú sa bez akýchkoľvek obmedzení.

Podľa možnosti nastavenia

Podľa možnosti nastavenia nájdete korektory nastaviteľné a pevné. Nastaviteľné modely sú vybavené pevnou plastovou tyčou na držanie prsta v správnej polohe. Sú určené výhradne na nočné nosenie. Pevné korektory sú vyrobené z elastických materiálov a môžete ich nosiť aj počas dňa, pretože v topánkach sú neviditeľné.

Odporúčame vám, vybrať si korektor na haluxy po konzultácii s lekárom, ktorý vám presne stanoví stupeň kĺbovej deformity. Samozrejme, že výsledky chcete po nosení korektoru vidieť čo najskôr, ale stačí, ak budete denne nosiť korektor 6-10 hodín, aby sa dosiahol požadovaný účinok – vyrovnanie vybočeného palca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia