Kategórie
 
 
 
 
 

Jarná očista - viac energie a radosti zo života

Vnímate po zime niekoľko kilogramov navyše? Máte zvädnutú pleť? Prepadáte letargii a celkovej nespokojnosti so sebou? Podobne ako vy, sa po zime cítia mnohí z nás. Svoju kondíciu si dokážeme vylepšiť aj rozumnou jarnou očistou nášho tela.

Vnímate po zime niekoľko kilogramov navyše? Máte zvädnutú pleť? Prepadáte letargii a celkovej nespokojnosti so sebou? Podobne ako vy, sa po zime cítia mnohí z nás.

Sychravé počasie, zima, malo za následok, že sme sa pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu venovali menej. Jar a jej slnečné lúče nás prirodzene nútia tráviť viac času vonku, venovať sa práci na záhradke, či oprášiť svoje tenisky. Svoju kondíciu si dokážeme vylepšiť aj rozumnou jarnou očistou nášho tela. A prečo práve na jar? Na jar je naše telo obzvlášť náchylné na vonkajšie toxíny a účinky endointoxikácie, takže podstúpiť detoxikáciu organizmu na jar je veľmi rozumné.

Toxíny sú látky, ktoré v tele vyvolávajú negatívnu reakciu. Pre náš organizmus sú najnebezpečnejšie neviditeľné endotoxíny. V tele sa objavujú v dôsledku metabolických porúch a hormonálnej nerovnováhy.

Prečo jarná detoxikácia?

Na jar je naše telo obzvlášť náchylné na vonkajšie toxíny a účinky endointoxikácie, takže detoxifikačné programy sú odôvodnené práve teraz.

Náš organizmus má samodetoxikačné schopnosti. V procese samočistiaceho procesu zohrávajú dôležitú rolu pečeň a obličky. Týmto čistiacim orgánom nášho tela však dokáže pomôcť.

Na internete nájdete množstvo návod na rôzne detoxikačné kúry, návody ako zdravo jesť, schudnúť, čo máte a nemáte piť a ako často alebo ako tvrdo máte cvičiť.

Nie, nebudem ďalším z tých, ktorý vám bude hovoriť , že práve ten môj návod je zaručene správny a najzdravší. Nebudem vás ani strašiť civilizačnými chorobami spôsobenými zlou životosprávou. Vyvolávať vo vás výčitky, že sa vám opäť nepodarilo ísť si zabehať či vypotiť litre potu do posilňovne.

Menej je niekedy viac

Prechod k inému životnému štýlu by mal byť postupný. Vaše telo sa vám poďakujeme a odmení energiou aj v prípade, že budete postupovať pomalým tempom, ale hlavne rozumne. Môžete napríklad začať zmenou vašich stravovacích návykov. Zmenšite svoju porciu jedla, rozdeľte si jedlo na niekoľko chodov počas dňa. Doprajte si viac ovocia, zeleniny a pohybu na čerstvom vzduchu či už v rámci večernej prechádzky po meste či v prírode.

Doprajte vášmu telu regeneráciu, energiu a zdravie!

Recept na detoxikačný nápoj

Pripite si spolu s nami na zdravie zdravým nápojom zo zeleniny a ovocia. Pripraviť a dopriať si ho môžete kedykoľvek, a to aj počas detoxikačnej diéty, kde sa po celý deň pije len teplá voda s citrónom, takzvaný H2O detox. V detoxikačnom nápoji sú obsiahnuté vitamíny A,B a C, draslík, bór, kyselina listová,mangán. Získaná šťava z hore uvedených ingrediencií pomáha telu vyplaviť splodiny, toxíny. Na druhej strane dodá telu základné nutričné hodnoty.

Ingrediencie nápoja pre jarný detox

  • hrubšie (asi 1,5cm) koliesko surovej červenej cvikly
  • polovica jablka ( Gold alebo Gala je najlepšia voľba)
  • hrubšie (asi 2cm) koliesko čerstvého ananásu
  • koliesko citrónu s kôrou
  • 7 dcl neperlivej vody (podľa výberu)
  • prázdnu fľašu na šejkovanie (1 litrová fľaša je ideálna)

Postup prípravy

Odšťavte cviklu, ananás, jablko a citrón. Zmiešajte s vodou do litrovej fľaše. Premiešajte (šejkujte).

Účinky použitých ingrediencií

Červená cvikla je prírodný liek pri tvorbe červených krviniek, citrón čistí pečeň a obličky. A jablko je najlepší prírodný liek na detoxikáciu. Recept uverejnil Jasom Vale v jednej zo svojich kníh Juice Master(Majster štiav, viac ako 100 receptov pre odšťavovanie). Sám autor, tejto populárnej publikácie, sa pomocou odšťavovania čerstvej zeleniny a ovocia , dodržiavania detoxikačných kúr, ktoré aj v tejto knihe rozpisuje, dostal z rakoviny.

Nám ostáva už len, pripiť si s vami – NA ZDRAVIE :-)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia