Kategórie
 
 
 
 
 

Kúpiť či nekúpiť čističku vzduchu?

Nie každý z nás má možnosť bývať pri mori či v horách, ale čistý vzduch si môže dopriať každý z nás a to vďaka čističke vzduchu. Prečítajte si 3 dôvody, kedy rozmýšľať nad kúpou čističky vzduchu.

Nie každý z nás má možnosť bývať pri mori či v horách, ale čistý vzduch si môže dopriať každý z nás a to vďaka čističke vzduchu. Dopyt po čističke vzduchu v Spojených štátoch i v Európe rapídne stúpa. Dôvodom sú početné vedecké štúdie, ktoré zistili, že vzduch v prevažnej väčšine bytov a domov je oveľa horšej kvality ako vzduch, ktorý dýchame vonku.

3 dôvody, kedy rozmýšľať nad kúpou čističky vzduchu

1. Alergia

Alergia na peľ, prach, domáce zvieratá, perie postihuje stále vyššie percento populácie a stáva sa nepríjemným spoločníkom. S nástupom jarného a letného obdobia problém s alergiami a jej rôznymi prejavmi sa stáva mimoriadne naliehavý. Používaním klimatizácie počas horúcich dní sa do miestnosti spolu so studeným vzduchom dostávajú aj častice alergénov. Eliminovať prejavy alergie, ako kýchanie, opuchnutá nosná sliznica, slziace oči, dráždivý kašeľ vám pomôže kvalitná čistička vzduchu. Dobré modely dokážu zachytiť častice alergénov rýchlosťou 0,3 mikrónov. Nasávajú peľ, prach, roztoče, spóry plesní atď.

2. Domáce zvieratá a nepríjemný zápach

Srsť z domácich miláčikov patrí k známym alergénom. Vzduch, naplnený mikročasticami, môže vyvolať astmu a iné rôzne ochorenia. Nepríjemného pachu vo vašej domácnosti z domáceho miláčika, cigaretového dymu od susedov či prenikavo voňajúceho jedla sa zbavíte skutočne rýchlo kvalitnou čističkou vzduchu.

Čistička vzduchu dokáže s vysokou účinnosťou eliminovať najrôznejšie nečistoty alebo pachy nachádzajúce sa vo vzduchu. Filtrovaním vzduchu dokážete zásadným spôsobom zvýšiť kvalitu okolitého vzduchu.

3. Koberce

Štandardným vysávačom dostanete z koberca len 90 % prachu, zatiaľ čo zvyšných 10 % sa šíri do vzduchu miestnosti. Čím častejšie po koberci chodíte, vysávate ho, tým viac škodlivých mikročastíc sa dostáva do vzduchu. Prach šíriaci sa do vzduchu pri vysávaní kobercov minimalizujete zapnutím čističky vzduchu počas doby vysávania.

Vyberáme kvalitný čistič vzduchu

Výkon

Čističky vzduchu s nízkym výkonom nedokážu absorbovať ani 10 % prachu v malej miestnosti a jej funkčnosť by sme vedeli prirovnať bežnému ventilátoru. Stúpajúcim výkonom čističky vzduchu, stúpa aj jej cena, ale čím výkonnejšie zariadenie kúpite, tým ľahšie a voľnejšie sa vám bude dýchať v interiéri.

Filtre HEPA

Pri výbere čističky vzduchu si vyberte zariadenie s filtrami HEPA. HEPA filtre boli vynájdené už v štyridsiatych rokov 20. storočia. Postupne ich vedci vylepšovali a dnes sú súčasťou mnohých moderných zariadení v našej domácnosti. Prečo práve filtre HEPA? Častice s veľkosťou väčšou ako 5 µm sú zachytené hornými cestami dýchacími a z tela sú potom vylúčené vo forme hlienu alebo môžu byť zhltnuté spolu so slinami. V zažívacom ústrojenstve sú potom tieto častice zničené (detoxikované). Častice s veľkosťou menšou ako 5 µm sa dostávajú až priamo do pľúc, čo môže spôsobovať zdravotné problémy. Čistý vzduch je teda základným predpokladom pre zdravý život.

Vymeniteľné filtre

Všeobecne je v čističkách vzduchu niekoľko špeciálnych filtrov radených za sebou a špeciálnu ionizačnú jednotku, ktorá filtrovaný vzduch obohacuje o záporné ióny, ktoré aktívnym spôsobom neutralizujú nečistoty obsiahnuté vo vzduchu a zároveň osviežujú vzduch. Vzduch je potom čistý a svieži, podobný ako napr. po búrke, v lese alebo v blízkosti vodopádu.

V miestnostiach znečistenými cigaretovým dymom, srsťou zvierat či v kuchyni čističky vzduchu zachytávajú obrovské množstvo mikročastíc nečistôt. Pri používaní čističky vzduchu oceníte filtre, ktoré viete jednoducho opláchnuť vodou. Predĺžite tak ich životnosť a zároveň ušetríte.

Značka

Pri kúpe čističky vzduchu skutočne stavte na kvalitu. Lacné modely sú v tomto prípade peniaze vyhodené von oknom.

Jednotkou na svetovom trhu je čistička vzduchu Therapy Air iON od poprednej značky celosvetového formátu Zepter. Táto čistička sa zaraďuje medzi najpredávanejšie čističky vzduchu. Čistička vzduchu od Zepter je veľmi tichá, filtruje, čistí a obohacuje vzduch zápornými iónmi a zvyšuje tak účinnosť čistenia. Záporne nabité kyslíkové ióny pôsobia preukázateľne priaznivo na naše zdravie, na psychiku a imunitný systém. Therapy Air iOn je moderné a veľmi efektívne riešenie, ako mať doma čistý vzduch bez škodlivých látok, ktoré vyvolávajú alergie, astmu a celkovo zdravotné ťažkosti s dýchaním.

Tipy, ako a kde používať čističku vzduchu

  • Čističku vzduchu umiestnite do miestnosti, v ktorej strávite väčšinu času.
  • Neumiestňujte čistič vzduchu do rohu. Pre efektívny výkon by mal okolo nej ostať priestor 2 - 3 kroky. Pamätajte si, že je lepšie, keď umiestnite zariadenie na podlahe.
  • I keď výkon čističky je najvyšší v miestnosti so zatvorenými oknami a dverami, to neznamená, že nemôžete vetrať. Práve naopak, vpustite dnu čerstvý vzduch. Ideálne pol hodiny pred spaním, a následne spustite čističku vzduchu po dobu 30 minút. Tak ako aj ostatných v takýchto prípadoch, aj vás prekvapí hlboký osviežujúci spánok.
  • Pokiaľ pociťujete pri zapnutej čističke chlad, zmeňte jej umiestnenie v miestnosti. Čistička vzduch nielen čistí, ale aj ochladzuje podobne ako ventilátor či klimatizácia.

Prajeme vám, aby ste si vybrali spoľahlivú a účinnú čističku vzduchu, ktorá vám umožní vychutnať si čistý vzduch každý deň priamo vo vašej domácnosti či kancelárii. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia