Kategórie
 
 
 
 
 

Nepodceňujte bolesť nôh

Trápi vás bolesť nôh? Nepodceňujte ju, pretože bolesť nôh môže byť signálom, ktoré vám dáva telo, že niečo nie je v poriadku.

Aj keď sa vám môže zdať bolesť nôh banálna, má svoju príčinu, pretože niektoré procesy, ktoré prebiehajú v našom tele, sa môžu vo svojej počiatočnej fáze prejaviť ako bolesť nôh. V spodnej časti chodidla sa nachádza množstvo reflexných bodov, ktoré sú úzko prepojené s vnútornými orgánmi.

Samozrejme, diagnóza symptómov bolesti nôh nie je lekárska diagnóza, ale je dobré vedieť, že telo nám cez bolesť nôh oznamuje, že v jeho vnútri sa niečo deje. Myslite tiež na to, že bolestivé signály v reflexných zónach zvyčajne netrvajú dlho. Preto im venujte náležitú pozornosť hneď, keď bolesť pocítite, pretože na chronické problémy naše nohy už bolesťou nereagujú.

Čo nám signalizuje bolesť nôh?

Ak ponoríte nohy do studenej vody, začnete pociťovať svrbenie nosa a škriabanie hrdla. Je to reakcia vášho tela na stimuláciu reflexnej zóny, ktorá sa nachádza na bruškách prstov nôh, a je prepojená s dýchacími cestami. Brušká prstov stačí pomasírovať, čím sa zahrejú, a svrbenie nosa a škriabanie v krku ustúpi.

Pocit ťažkých nôh

S pocitom ťažkých nôh ste sa po náročnom dni už zrejme stretli. Ponorte ich do vlažnej vody a urobte si masáž. Postupne nohy masírujte od končekov prstov, chodidlo, pätu až po koleno. Pri masírovaní však sledujte aj reakcie vášho tela.

Tip: Pocitu ťažkých nôh sa zbavíte aj lymfodrenážnym prístrojom.

Problémy so srdcom

Ak náhle v prednej časti klenbového oblúka ľavej nohy nájdete bolestivý bod, potom by ste mali spozornieť. Vaše nohy vám dávajú signál, že sa niečo deje s vaším srdcom.

U starších ľudí sa môže objaviť aj jemné tŕpnutie ľavej časti tela. Väčšina ľudí tomuto nepatrnému signálu tela nepripisuje dôležitosť a bolesť nôh bagatelizuje. Bolesť bodu v oblasti klenby ľavej nohy spojené s jemným tŕpnutím ľavej ruky, nohy, či celej strany vás telo včas varuje, že sa niečo deje s vaším srdcom. Nepodceňujte tento signál a vyhľadajte včas odbornú pomoc.

Problém s pečeňou

Na pravej nohe na rovnakom mieste nájdete reflexný bod, ktorý je prepojený s pečeňou. Nepríjemná bolesť v tejto oblasti naznačuje, že niečo nie je v poriadku s pečeňou.

Máte pocit ťažkého žalúdka?

Na úpätí nohy sa nachádzajú reflexné body žalúdka, obličiek a nadobličiek. Ich masírovaním môžete „ naštartovať“ trávenie. Ale v prípade, že bolesť nôh v tejto oblasti ani pri jemnom masírovaní neustupuje, vyhľadajte odbornú pomoc.

Kazí sa vám zrak?

Aj keď sa to zdá až neuveriteľné, jemnou masážou a chodením po špičkách, viete váš zrak vylepšiť. Zóny spojené s videním sú umiestnené na záhybe druhého a tretieho prsta. Stačí, aby ste pravidelne urobili pár krokov a striedavo sa postavili na špičky a opäť dokážete bez problémov zaostriť zrak na obrazovku počítača či televízora.

Bolesť ženských orgánov

V strede päty majú ženy zóny ženských orgánov. Ak pri státí v topánkach na podpätkoch pocítite bolesť nôh v oblasti päty, potom je čas ísť na gynekológa.

Zmena farby kože je tiež signálom tela

Naše nohy nám dokážu povedať, že niečo sa v tele deje nielen cez bolestivé signály, ale tiež zmenou farby kože. Ak napríklad zvyčajne ružová farba kože na prstoch získala fialový odtieň, došlo k poruche v cievnom systéme mozgu. Modrastá farba kože nohy signalizuje možnosť mŕtvice. Zrejmá sieť mikroskopických krvácaní v jednej z bodových zón indikuje poruchu v orgáne premietnutom do tejto zóny.

Sčervenanie nohy naznačuje silnú nadmernú únavu a problémy s krvnými cievami a srdcovým svalstvom. Cukrovku signalizuje charakteristický červenavý odtieň nohy a škvrny nažltlej farby signalizujú problém s pečeňou. V prípade, že trpíte anémiou, nedostatkom železa, vaše nohy vyzerajú neprirodzene biele.

Prečo sú nohy studené a mokré?

Vlhké a studené nohy poukazujú na poruchu štítnej žľazy. Toto varovanie vášho tela by ste nemali v žiadnom prípade podceňovať. Práve naopak, čo najskôr by ste mali vyhľadať odbornú pomoc.

Avšak, ani nadmerne suché a neobvykle horúce nohy nie sú znakom zdravia. Môže to byť signál, že máte aterosklerózu alebo hypertenziu. Ak sú nohy neustále suché a chladné, stojí za to skontrolovať srdce. A ak nohy zostávajú horúce a mokré po dlhú dobu, v tele sa môžu vyskytnúť zápalové procesy.

Opuch nôh sa neoplatí podceňovať

Edém členkov a niekedy väčšej časti dolnej končatiny sa u ľudí vyskytuje pomerne často. Takéto opuchy signalizujú veľa. Ak vám opúcha len jedna noha, môže byť príčinou žilová tromboflebitída. V prípade problémov so srdcom puchnú oba členky. Takéto opuchy sa objavujú večer a ráno takmer zmiznú. Ak spolu s opuchom členkov vám puchnú aj očné viečka, s veľkou pravdepodobnosťou máte problém s obličkami.

Opuchy, zmena farby kože ako aj bolesť nôh sú signálom, ktorým vás telo upozorňuje, že niečo s vaším telom nie je v poriadku, a tak návštevu lekára neodkladajte. Je lepšie určiť diagnózu včas.

A čo môžete spraviť pre vaše nohy?

Rozmaznávajte ich. Doprajte si im masáž, chôdzu naboso po tráve, piesku, kameňoch či po reflexnej podložke. Prirodzene tým stimulujete reflexné body v spodnej časti chodidla a aktivujete činnosť vašich vnútorných orgánov. A nezabudnite, kto chodí pešo, ten sa cíti dobre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia