Kategórie
 
 
 
 
 

Preležaniny a ich prevencia

Preležaniny (dekubity) sa objavujú najmä u dlhodobo ležiacich pacientov. Spôsobujú im bolesť a komplikujú liečbu pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, geriatrických oddeleniach, rovnako ako pri liečbe doma po infarkte, mŕtvici, miechovej paralýzy, zložitých zlomenín končatín, chrbtice, pri kóme. Ako predchádzať vzniku preležanín?

Preležaniny (dekubity) sa objavujú najmä u dlhodobo ležiacich pacientov. Spôsobujú im bolesť a komplikujú liečbu pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, geriatrických oddeleniach, rovnako ako pri liečbe doma po infarkte, mŕtvici, miechovej paralýzy, zložitých zlomenín končatín, chrbtice, pri kóme. 

Čo sú preležaniny?

Preležanina – dekubit je odumieranie kože a podkožia. Dekubity sú spôsobené poruchou prekrvenia kože. Objavujú sa na miestach dôsledku trvalého mechanického tlaku u dlhodobo ležiaceho, ťažko chorého pacienta, najčastejšie v sedacej a krížovej oblasti.

Príčiny vzniku dekubitov sa vzájomne dopĺňajú. Tlak, ktorý pôsobí medzi kožou a podložkou (posteľ), spôsobuje stlačenie tkanív. Tkanivá tak nie sú prekrvované a okysličované. Dochádza k odumieraniu tkaniva odborne nazývané nekróza. K tejto nekróze sa potom pridávajú infekcie. K najvyššiemu tlaku dochádza na kostných výčnelkoch ako sú bedrové kĺby, sakrálne výbežky, krížová kosť či kostrč. Niekedy sa objavujú aj na pätách, zadnej časti hlavy, ramenách, lícnych kostiach, okolo lopatiek, na členkoch, na bočnej strane kolien, palca na nohe alebo plôškach chodidiel.

Dôležitejšie ako intenzita tlaku je pre vznik preležanín doba jeho pôsobenia. Vznikajú totiž veľmi rýchlo a spájajú sa s nepríjemnou bolesťou. Aj pre súčasnú pokrokovú medicínu sú preležaniny vážnym problémom, pretože sa zle hoja a môžu byť bránou vstupu infekcie do tela.

Prevencia vzniku preležanín

Vzniku bolestivých dekubitov dokážete pri starostlivosti o vášho blízkeho predchádzať.

Polohovanie

Medzi nezastupiteľné kroky pri prevencii patrí polohovanie. Pravidelne sa menia polohy pacienta na posteli alebo na vozíku v určitých časových intervaloch. Tie môžu kolísať podľa vyhodnoteného rizika vzniku dekubitov medzi 10 minútami až 4 hodinami. Pre každého pacienta s rizikom vzniku dekubitov je vypracovaný písomný denný plán, kde je presne naplánované menenie polôh. Pri objavení prvých príznakov preležanín je nutné bezodkladne intervaly medzi zmenami polôh skrátiť.

Pravidelne kontrolujte pokožku a úroveň pohodlia pacienta. Opýtajte sa pacienta pri každej zmeny polohy, či sa cíti dobre. V prípade, že je pacient schopný pohybu, mal by svojou polohu meniť pravidelne každých 10-15 minút. Ak pacient nie je schopný samostatne sa otáčať, musí ho polohovať zdravotnícky personál alebo ošetrovateľ.

Pri polohovaní pacienta s rizikom vzniku preležanín, resp. už ich liečbe sú neoceniteľnými pomocníkmi zdravotné antidekubitné matrace, polohovacie vankúše, podložky, chrániče päty.

Antidekubitné zdravotné pomôcky eliminujú tlak na postihnuté miesto. Zamedzujú priamemu kontaktu lôžka a kostných výbežkov ako sú kolená, členky a kĺby. Najvýhodnejšími polohami sa javia šikmé polohy, pretože dochádza k rozloženiu tlaku.

Tipy, ako polohovať pacienta

  • Ak leží pacient na lôžku, malo by sa myslieť na odľahčenie piet asi 1 cm nad podložku. Keby sa nohy ale zdvihli príliš, dochádzalo by k zlému prekrvovaniu tkanív. Pri polohovaní piat vám pomôžu pätné chráničeantidekubitné vankúše.
  • Nie je vhodné používať príliš často podložky pod hlavu nad úroveň vyššiu ako 30 °, pretože potom dochádza k strižným silám, teda ku sklzu. Mali by sa využívať napríklad len pri podávaní potravy. Pacient by mal mať hlavu zdvihnutú vankúšom alebo podhlavníkom okolo 15°.
  • U sediacich pacientov je nutné využívať antidekubitné podložky. Nikdy by nemali sedieť na existujúcom dekubite. V prípade dekubitov na zadku by sa malo využiť lôžko k rozloženiu váhy. Vozíčkar by mal sedieť rovno a nemal by z vozíka schádzať.
  • Pri dlhodobo ležiacich pacientoch vám polohovanie uľahčia špeciálne zdravotné posteleantidekubitné matrace.

Hygiena a ošetrovanie dekubitov

Pri prevencii i liečbe preležanín je dôležitá hygiena pacienta.

  1. Pokožku pacienta udržiavajte v čistote, suchu.
  2. Pokiaľ pacient má ťažkosti s inkontinenciou, používajte jednorazové nohavičky alebo plienky. Meňte ich častejšie, aby ste predišli zapareniu pokožky.
  3. Pri umývaní používajte šetrné umývacie prostriedky a prípravky, ktoré pokožku zjemnia, aby sa zabránilo jej vysychaniu.
  4. Pri prevencii i liečbe preležanín oceníte hojivé účinky nechtíkovej maste, konopného krému i špeciálnych emulzií určených pre starostlivosť o ležiacich pacientov atď.

Zabráňte vzniku dekubitov u vášho blízkeho včas vhodnou preventívnou starostlivosťou. Pozrite si ponuku kvalitných antidekubitných zdravotných pomôcok a prípravkov na liečbu preležanín

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia