Kategórie
 
 
 
 
 

Rehabilitácia a jej význam

Rehabilitácia je komplexný proces, ktorý zlepšuje priebeh ochorenia, zmenšuje deficit a urýchľuje znovuzaradenie pacienta do rodinného, príp. pracovného prostredia.

Lekárska rehabilitácia je komplex liečebných a preventívnych opatrení zameraných na maximálnu možnú obnovu stratených schopností pacienta po rôznych chorobách. Zohráva dôležitú úlohu, najmä v oblasti neurochirurgie, kde pacient po závažnej chorobe a traume stráca najdôležitejšie zručnosti a schopnosti. Rehabilitácia je tiež zameraná na obnovenie svalovej sily pacienta, ako aj na prevenciu opakujúcich sa ochorení alebo výskyt komplikácií.

Často stačí okamih a váš blízky bojuje o život. V modernej medicíne s využitím najnovších technológií, skúseností a zručností špecialistov sa to najdrahšie – život podarí zachrániť. Je však dôležité si uvedomiť, že ani obetavosť a práca lekára nedokáže vždy úplne obnoviť bývalý stav pacienta.

Traumatický účinok vonkajších faktorov na ľudské telo trvá zlomok sekundy a s dôsledkami tohto procesu je potrebné bojovať dlhú dobu. Trvá niekoľko mesiacov, kým pacient získa stratené schopnosti či zručnosti. Úspech liečby závisí na stanovení nielen správnej diagnózy, ošetrenia, ale veľmi dôležitú úlohu v celom procese zotavovania pacienta zohráva rehabilitačný proces.

Po traumatických úrazoch, komplikovaných operáciách je preto dôležitou súčasťou procesu zotavovania lekárska rehabilitácia. Jej cieľom je zlepšiť fyzický i psychický stav pacienta. Obnoviť alebo získať jeho stratené funkcie.

Rehabilitácia je komplexný proces

Rehabilitácia je komplexný proces zotavovania sa pacienta, ktorého sa zúčastňujú lekári z rôznych oblastí - fyzioterapeuti, maséri, ergoterapeuti, psychológovia, logopédi. Výsledkom je komplexná rehabilitácia, ktorá umožňuje pacientovi úplné či čiastočné zotavenie. Úspech rehabilitácie závisí aj od samotného prístupu pacienta. Fyzioterapeuti, rehabilitační pracovníci využívajú v procese rehabilitácie moderné rehabilitačné zariadenia, simulátory a ďalšie vybavenie.

Účelom rehabilitácie je rýchla regenerácia svalov, eliminovanie až odstránenie svalovej atrofie, obnoviť silu a tón končatiny, navrátenie pohyblivosti kĺbom po pretrhnutí, zvýšenie celkovej mobility pacienta a zlepšenie psycho-emocionálneho stavu pacienta.

Stojí za to poznamenať, že rehabilitačný proces je založený na stimulácii sebavedomia pacienta dosahovaním stanovených cieľov. Cvičenie, moderné vybavenie rehabilitačných zariadení, školený personál pomáhajú pacientom krok po kroku kráčať do nového krajšieho dňa.

Metódy lekárskej rehabilitácie

  • terapeutická gymnastika
  • masáž
  • kinezioterapia
  • fyzioterapeutická liečba
  • manuálna terapia
  • electromyostimulátor (cieľom je zlepšiť vedenie nervových impulzov do kostrového svalstva)
  • kryoterapia - vystavenie chladu
  • psychologická pomoc
  • logopedická pomoc

Jedna z nepopierateľných výhod fyzikálnych metód liečby je, že nepoužíva lieky, a preto nehrozí nebezpečenstvo vzniku alergických reakcií a nežiaducich účinkov. Používané rehabilitačné metódy majú overiteľné terapeutické účinky.

Svalová distrofia

Problémy s ochabnutými svalmi, distrofia svalového aparátu je neľahký problém pacientov pripútaných nielen na lôžko. Medicína však pokročila aj v tejto oblasti a vďaka špeciálnym zdravotným pomôckam sa zdravotný stav vášho blízkeho môže zmeniť k lepšiemu. Výborným pomocníkom pre obnovu pohybových schopností a získanie kondície sú parapódiá – vertikalizátory, vzpriamovače, chodítka, detské terapeutické stoličky, rehabilitačné bicykle či rotopedy.

Správne stanovený komplexný rehabilitačný program dokáže pomôcť pacientovi zotaviť po traumatickom alebo chirurgickom zákroku. Získa stratený pocit slobody pohybu a schopnosť komunikovať s ostatnými ľuďmi, priateľmi, rodinou a kolegami bez akýchkoľvek obmedzení.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia