Kategórie
 
 
 
 
 

Rehabilitačné trojkolesové bicykle – objavte ich výhody

Rehabilitačné trojkolesové bicykle sú skvelou pomôckou pre osoby so zdravotným postihnutím. Jazda na bicykli dokáže pozitívne ovplyvniť telesný a duševný vývoj postihnutého dieťaťa a zlepšiť kvalitu života dospelého so zdravotným postihnutím.

Rehabilitačné trojkolesové bicykle sú skvelou pomôckou pre osoby so zdravotným postihnutím.  Jazda na bicykli dokáže pozitívne ovplyvniť  telesný a duševný vývoj postihnutého dieťaťa a zlepšiť kvalitu života dospelého so zdravotným postihnutím.

Aké výhody majú rehabilitačné trojkolesové bicykle?

Nikto sa nechce cítiť obmedzovaný. Rehabilitačné trojkolesové bicykle pre osoby so zdravotným postihnutím umožňujú dospelým aj deťom zažívať  pozitívne emócie z bicyklovania. Špeciálne upravené bicykle umožňujú dospelým aktívne sa zapojiť  do života, športovať a dokonca  zúčastňovať sa na súťažiach Bicyklovanie u detí s detskou mozgovou obrnou vám dáva príležitosť rozvíjať ich motorické zručnosti a podporiť u nich psychickú pohodu.

  1. Zdravotne postihnutá osoba, najmä dieťa, sa cíti na bicykli plnohodnotne. Bicyklovaním dostávajú všetci so zdravotným znevýhodnením príležitosť stať sa súčasťou kolektívu. Navyše, získané pozitívne emócie majú skvelý vplyv na zdravie a rehabilitáciu.
  2. Pre mnohých môže byť jazda na bicykli, dokonca aj na špeciálne upravenej rehabilitačnej trojkolke, spočiatku veľmi ťažká, ale prekonanie takýchto ťažkostí posilňuje charakter a prispieva k ľahšiemu zvládnutiu bremena choroby.
  3. Bicyklovanie, najmä u detí, pomáha pri rozvíjaní trpezlivosti a pozornosti. Postupné zvládnutie princípov bicyklovania ako aj prekonávanie  dlhšej a dlhšej vzdialenosti zvyšuje sebadôveru.
  4. Šliapanie do pedálov a manévrovanie volantom, dokonca aj na rehabilitačných trojkolkách, pomáha ľuďom so zdravotným postihnutím naučiť sa udržiavať rovnováhu a rozvíjať koordináciu. 
  5. Bicyklovaním sa posilňujú takmer všetky svaly tela, čím sa zvyšuje celková fyzická kondícia.

Výber rehabilitačného trojkolesového bicykla

Vybrať  správny bicykel pre osoby so zdravotným postihnutím je pomerne náročné. Aj v prípade miernej formy zdravotného postihnutia je zriedka možné upravovať bežné bicykle tak, aby boli pre ich používateľov pohodlné a maximálne bezpečné. Vo väčšine prípadov je nevyhnutný špecializovaný bicykel, pretože rehabilitačné trojkolesové bicykle sú dokonale prispôsobené pre osoby so zdravotným postihnutím.

Niektoré rehabilitačné bicykle uľahčujú len manipuláciu s bicyklom, iné pomáhajú pri obnovení zdravia.
Samozrejme, výber bicykla pre osoby so zdravotným postihnutím je pomerne zložitý, pretože charakter osobného postihnutia jasne definuje typ rehabilitačného bicykla. Ľudia s ťažším zdravotným postihnutím potrebujú bicykel s možnosťou dodatočného radenia, pevného prevodu kolies, obmedzeného riadenia, bezpečnostných pásov, špeciálnych sedadiel, pedálov a dokonca aj špeciálne vyrobených komponentov s neštandardnými rozmermi.

Spravidla platí, že čím vyšší je stupeň zdravotného postihnutia, tým zložitejšie je ergonomické riešenie bicykla. 

Bez ohľadu na stupeň zdravotného postihnutia, vyberajte taký bicykel, ktorý najviac zodpovedá potrebám zdravotne postihnutého cyklistu. V prípade potreby ho viete nechať upraviť a dokonale prispôsobiť individuálnym požiadavkám.

Špecifiká bicyklov pre telesne postihnutých

Aby sa ľudia so zdravotným postihnutím cítili na bicykloch pohodlne a bezpečne, rehabilitačné bicykle musia spĺňať niekoľko požiadaviek. 
Rehabilitačné trojkolesové bicykle majú:

  • robustný rám,
  • pohodlné nastaviteľné sedadlo a volant,
  • široké kolesá,
  • prítomnosť modelov pre deti
  • moderný dizajn,
  • košík na veci,
  • pedále sú výškovo nastaviteľné,
  • možnosť komplexnej úpravy,
  • prítomnosť bezpečnostných pásov: na sedadle, v prípade potreby aj na volante a na pedáloch,
  • vysoká nosnosť,
  • brzdy, 
  • iné bezpečnostné doplnky: predné a zadné svetlá, držiak bariel.

Aby sa zdravotne postihnuté osoby, najmä deti, cítili počas jazdy na bicykli pohodlne a bezpečne musia byť  všetky komponenty bicykla inštalované tak, aby ste ich dokázali nastavovať a upravovať s ohľadom na individuálne potreby jazdca. Sedadlo musí byť dostatočne široké a rukoväte volantu ukončené pohodlnými protišmykovými násadkami. Okrem toho sedačka aj volant musia byť nastavené v správnej výške a uhle. 

Ak zdravotne postihnutá osoba má problém s udržaním rovnováhy a stability, potom musí byť bezpečne pripevnená na bicykli špeciálnymi pásmi, aby sa zabránilo pádu.

Na niektorých modeloch rehabilitačných bicykloch sú inštalované veľké špeciálne rukoväte, pomocou ktorých môžu sprievodné osoby bicykel nielen tlačiť pred sebou, ale aj riadiť. Toto príslušenstvo je vhodné najmä na bicykle pre zdravotne postihnuté deti, ktoré sa s bicyklovaním len oboznamujú.

Tipy na záver

  • Nastavte požadovanú výšku sedadla a volantu pre pohodlnú jazdu cyklistu.
  • Vždy pred jazdou skontrolujte, či bicykel nie je poškodený.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia