Kategórie
 
 
 
 
 

Tipy, ako posilniť imunitu

Cítite sa unavení, slabí a trpíte častými infekciami? Dôvodom častého prechladnutia a rôznych ochorení je oslabený imunitný systém. Prečítajte si, ako posilniť imunitu vášho organizmu.

Cítite sa unavení, slabí a trpíte častými infekciami? Dôvodom častého prechladnutia a rôznych ochorení je oslabený imunitný systém. Prečítajte si, ako posilniť imunitu vášho organizmu.

O imunite

Imunita je odolnosť organizmu voči rôznym ochoreniam. Správne fungujúci imunitný systém ochraňuje organizmus pred ochoreniami, spôsobenými baktériami, vírusmi, jednobunkovcami, hubami či nádorovými bunkami.

Imunitný systém sa skladá z vrodenej imunity a získanej imunity. Vrodená imunita chráni náš organizmus už od narodenia. Aj keď počas prvých týždňov života si organizmus novorodenca nedokáže vytvárať vlastné protilátky, je chránený protilátkami, ktoré získal od matky.

V priebehu života si budujeme tzv. získanú imunitu. Telo si vytvára vlastné protilátky na základe kontaktu s cudzorodými látkami (napr. baktériami), ktoré nezlikvidovala vrodená imunita.

Vrodená aj získaná imunita spolu úzko „ spolupracujú“. Ak organizmus napadne cudzorodý prvok, ako prvé zvyčajne reagujú zložky vrodenej imunity. Ich rýchla reakcia vyvolá poplach, na základe ktorého sa aktivujú bunky získanej imunity.

Aby naša imunita dobre „fungovala“, mali by sme dbať nielen o prísun vitamínov, minerálov a dôležitých látok, ktoré náš organizmus posilnia, ale aj o spôsob života, ktorý vzpruží tak naše telo, ako aj ducha.

Dôvody oslabenia imunity

V dnešnej dobe na nás pôsobí celý rad negatívnych vplyvov, ktoré prispievajú k oslabeniu imunitného systému. Medzi rizikové faktory patria:

  • znečistené životné prostredie,
  • nesprávna výživa a životospráva,
  • nedostatok spánku,
  • užívanie nadmerného množstva alkoholu,
  • fajčenie,
  • časté užívanie antibiotík,
  • negatívne emócie a opakovaný či dlhodobý stres

Áno, stres a negatívne emócie patria medzi faktory, ktoré oslabujú náš imunitný systém. Úzke prepojenie medzi psychikou a imunitou potvrdili aj posledné výskumy v imunológii.

Pozitívne emócie dokážu posilniť imunitný systém, zatiaľ čo negatívne emócie ho potláčajú. Výsledkom nedostatočnej funkcie imunitného systému je celkový pocit únavy, bolesti kĺbov, zhoršené hojenie rán, zvýšený výskyt opakovaných či chronických infekčných chorôb, vrátane onkologických ochorení. A tak sa otázka podpory imunity stáva neoddeliteľnou súčasťou dnešného života.

Ako posilniť imunitu?

Schopnosť nášho tela zabojovať s vírusmi, teda imunita, sa dá ovplyvniť. Ako?

Zdravá strava

Nevyhnutnou súčasťou zabezpečenia dobrej imunity je vhodná strava. Ak náš organizmus dlhodobo nemá k dispozícii nejaký vitamín, stavebný prvok alebo minerál, môžeme mať problém s výrazne oslabenou imunitou. Imunitu aktivujú najmä vitamíny C, E a A, ktoré nájdeme v citrusovom ovocí a zelenine.

Bohatým zdrojom vitamínu E sú tiež ovsené vločky, orechy, rastlinné oleje, vajíčka a kapusta. Ďalším dôležitým prvkom pre správne fungovanie imunity je železo. Ani ďalšie prvky ako zinok a selén by nemali telu chýbať. Zdraviu prospešné sú aj mliečne výrobky, ktoré obsahujú probiotické kultúry.

Nemali by sme zabudnúť ani na používanie rastlín a rastlinných častí pri preventívnom posilňovaní imunitného systému, ktoré majú dlhú tradíciu. Spomeňme napríklad cesnak, cibuľu, zázvor, extrakty zo ženšenového koreňa, Echinacei, arnikového koreňa či tuje.

Dostatok tekutín

Aj dostatočným príjmom tekutín dokážeme nášmu imunitnému systému pomôcť. Nemali by sme zabudnúť predovšetkým na nesladené čaje a obyčajnú vodu, ktoré dokážu s imunitou narobiť zázraky. Tam, kde je veľa vody, sa škodliviny udržia ťažšie a ľahšie sa odplavia.

Alkohol podobne ako cukor znižuje funkciu imunitného systému.

Otužovanie

Imunitný systém posilňuje aj otužovanie, ktoré vedie k celkovej odolnosti organizmu. Otužovanie tiež pestuje vôľu, premáhanie a sebazaprenie, čím posilňuje našu psychiku.

Po pár sekundách studená voda pôsobí veľmi príjemne a my môžeme cítiť ako sa naše telo prekrvuje a opadáva únava a stres. Medzi výhody otužovania môžeme pripočítať tiež prekrvenie periférnych častí tela či zmiernenie alergií a hypertenzie.

Saunovanie

Pravidelné saunovanie takisto prispieva k zvýšeniu imunity. Spôsob uvoľnenia, pohody, relaxu a odbúrania stresu, ktorý nám ponúka práve saunovanie by si mal dopriať každý z nás. Saunovanie totiž odstraňuje psychickú a fyzickú únavu, uvoľňuje a zmierňuje bolesti, prináša príjemný pocit.

Pri saunovaní sa telo otužuje, čím sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu, dýchacie cesty sú lepšie prekrvené. Saunovanie prospieva nielen nášmu zdraviu, ale aj našej kráse.

Pohyb

Aj telesný pohyb má pozitívne účinky na obranné sily organizmu. Rozhodujúci tu však nie je vrcholový športový výkon, ale pravidelná činnosť vo forme napr. plávania, behu, bicyklovania alebo dlhších prechádzok na čerstvom vzduchu.

Aby sme mohli lepšie zaobchádzať so záťažovými situáciami, môžeme sa naučiť rôzne techniky uvoľňovania ako jogu, qui gong alebo autogénny tréning.

Dostatok spánku

Dostatočný zotavujúci spánok je pre zdravý imunitný systém taktiež veľmi dôležitý. Nedostatok spánku a z toho prameniaca únava, podobne ako stres, môže podporovať v tele zápalové procesy a zvyšuje hladinu kortizolu. Ak chcete podporiť váš imunitný systém, doprajte si denne 7 – 9 hodín spánku.

Smiech a dobrá nálada

Snažte sa cez deň čo najviac smiať alebo aspoň usmievať. Smiech znižuje hladinu stresových hormónov a zvyšuje hladinu endorfínov a aj bielych krviniek. Smiech tiež potláča symptómy dlhodobého stresu, ktorý narúša imunitu.

Dokonca aj smiech „ nasilu“ má priaznivý účinok. Pri smiechu sú vaše telo aj myseľ uvoľnené a tým sa zlepší psychická aj fyzická kondícia. A nezabudnite, úsmevov môžete počas dňa rozdávať od rána do večera, pretože úsmev je zadarmo, spríjemníte ním deň niekomu inému a posilníte si imunitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia