Kategórie
 
 
 
 
 

Zdravá výživa ako spôsob života

To, čo jeme, výrazne ovplyvňuje stav nášho tela, náladu, výkon. Ak nechcete tráviť čas u lekárov, chcete mať viac energie a cítiť sa skvelo, prečítajte si náš článok Zdravá výživa ako spôsob života.

Zdravá výživa nám poskytuje pevný základ pre zdravý životný štýl. Jedlo je najdôležitejším prvkom, bez ktorého nemôžeme existovať. Výberom správnych potravín dokážeme zlepšiť naše zdravie, cítiť sa fyzicky dobre, stabilizovať životnú energiu a byť pozitívne naladení.

Tak prečo sa nesnažiť cítiť sa zdravo, vzdať sa zlého a vybrať si to dobré? 

Denná starostlivosť o naše telo je najlepšou prevenciou pred akýmikoľvek chorobami. Nie, nemusíte sa nútiť jesť správne, učte sa žiť a jesť zdravo. Človek je tvor rozumný. My sami si vyberáme, čo nášmu telu doprajeme. Záleží len na nás, či ho budeme kŕmiť zdraviu škodlivými chemikáliami alebo mu poskytneme pre správne fungovanie zdravú výživu.

Zdravá výživa nie je prísne vyčerpávajúcou diétou a trápením tela. Zdravá výživa predstavuje sériu pravidiel, ktoré vám pomôžu získať nové dobré návyky, podporiť správne fungovanie vášho organizmu a výrazne skvalitniť a predĺžiť život. Verte, telo cíti, čo potrebuje a čo je mu cudzie. Keď raz vyskúšate zdravú výživu a zvyknete si zdravo žiť a zdravo sa stravovať, nebudete sa chcieť vrátiť k nezdravým jedlám, ktoré vám tak veľmi chutili . 

Vaše zdravie máte vo vašej moci

Prírodné potravy s mimoriadne bohatým súborom vitamínov a mikroelementov vám vo vašom úsilí žiť zdravo dokážu pomôcť. Navyše, vďaka ich rôznorodosti si môžete vybrať tie, ktoré sú pre vaše telo najvhodnejšie, berúc tiež do úvahy citlivosť vášho organizmu na niektoré látky.

Zdravá výživa - zelenina

Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina a s malým množstvom sacharidov a kalórií obsahuje celý rad vitamínov (K, B1, B2, B9, C, E, A, PP) a makro a mikroprvkov (zinok, draslík, horčík a železo).

Sladká paprika je výborný zdroj antioxidantov a vitamínu C.

Brokolica je bohatá na bielkoviny, vlákninu a vitamíny K a C.

Mrkva ako hlavný zdroj karoténu je nevyhnutná pre rast buniek a zabezpečenie zdravej kože, slizníc a očí.

Karfiol obsahuje viac bielkovín a vitamínu C ako obyčajná kapusta. Vitamíny A, B, PP, vápnik, draslík, fosfor, železo a vlákno majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a sú schopné chrániť gastrointestinálny trakt pred nástupom vredov a rakovinových nádorov.

Uhorky tvorí 95 % vody, takže patria medzi najmenej kalorickú zeleninu. Obsahujú málo tuku, bielkovín a sacharidov. Napriek tomu uhorky obsahujú veľa vitamínov a živín (najmä draslíka).

Cesnak -výborná zelenina, ktorá vám pomôže v boji proti nachladnutiu. Konzumáciou cesnaku dáte telu jeden z najsilnejších antioxidantov  - alicín, ktorý má antibakteriálny a protiplesňový účinok.

Koreň zázvoru obsahuje obrovské množstvo živín, vrátane vitamínov, minerálov, esenciálnych aminokyselín, mastných kyselín a éterických olejov. Zázvor zlepšuje trávenie a má tiež detoxikačné a imunostimulačné vlastnosti.

Kel obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, vitamíny, omega-3 mastné kyseliny a vlákniny.

Cibuľa rovnako ako cesnak má vysoké antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je bohatá na železo a draslík, čo priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, vitamíny B a C a mnohé minerály. Cibuľa si zachováva takmer všetky svoje priaznivé vlastnosti aj po tepelnej úprave.

Paradajky obsahujú nielen vitamíny A, B2, B6, E, K ale aj antioxidant - lycolin, ktorý má protirakovinový účinok.

Sladké zemiaky, napriek vysokej hladine glukózy, sú odporúčané pre diabetikov, pretože sú schopné stabilizovať hladinu cukru v krvi. Neobsahujú vôbec žiadny tuk a ich bielkoviny a sacharidy sa v tele dobre vstrebávajú.

Zelené fazuľové struky obsahujú veľa vitamínov, kyseliny listovej, vlákniny, horčíka a draslíka. Z tohto dôvodu zlepšujú trávenie, znižujú hladinu cukru v krvi a riziko srdcového infarktu.

„ Naše telo je odrazom toho, čo jeme.“

Ovocie – zdravá výživa

Jablká sú cenené pre vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a antioxidantov.

Avocado obsahuje draslík, vlákninu a vitamín C. Zdrojom draslíka, ako aj vlákniny a vitamínu B6 sú banány.

Čučoriedky sú jeden z najsilnejších zdrojov antioxidantov, navyše ich konzumácia prospieva zraku.

Pomaranče dodajú telu vitamín C a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty.

Jahody sú zdrojom vitamínu C, vlákniny a mangánu a navyše majú málo sacharidov a kalórií.

Orechy a semená

Strukoviny
Jeden z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín, vitamínov a vlákniny je šošovica. Veľké množstvo vitamínov, makro a mikroživín dokáže telo zužitkovať aj s fazule.

Mandle sú plné vitamínu E, antioxidantov, horčíka a vlákniny. Odborníci na výživu hovoria, že mandle pomáhajú v boji proti obezite a urýchľuje metabolizmus.

Chia semená - obľúbený produkt starých Aztékov. Chia semená sú neuveriteľne výživné a veľmi užitočné: 100 g semien obsahuje 40 g vlákniny a požadovaný denný príjem horčíka, mangánu, vápnika a ďalších živín.

Vlašské orechy - len 7 orechov denne môže zlepšiť imunitu človeka a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Obsahujú takmer všetky potrebné vitamíny, minerály, organické kyseliny a vlákninu. Na antioxidanty sú bohaté aj arašidy. Zdrojom nielen vlákniny, ale aj stredne mastných kyselín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí je dužina kokosového orecha.

Zdravá výživa - liečivé oleje 

Ľanový olej

V kombinácii s olejovými extraktmi z bylín sa ľanový olej stáva liečebným elixírom, ktorý využijete pri prevencii a liečbe ochorení tráviaceho traktu, kardiovaskulárneho systému, pečene, dýchacích ciest a obličiek.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje silné antioxidanty, ktoré môžu posilniť imunitný systém a znížiť krvný tlak a hladiny cholesterolu v krvi.

Kokosový olej

Kokosový olej sa skladá zo stredne mastných kyselín (90%), ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s kilogramami navyše. Nedávne vedecké štúdie tiež potvrdili, že môžu zlepšiť stav ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou.

Tekvicový olej

Olej z tekvicových jadierok obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B6 a E, zinok, draslík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén,omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty. Tekvicový olej vám pomôže pri problémoch s prostatou, štítnou žľazou, pri vysokom krvnom tlaku, vysokom cholesterole, kardiovaskulárnych problémoch, ateroskleróze, nervozite, podráždenosti.

Vyberte si z množstva inovatívnych produktov zdravej výživy, ktoré vám pomôžu vo vašom úsilí viesť zdravý životný štýl. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia