Kategórie
 
 
 
 
 

Zdravotná obuv - to najlepšie pre vaše nohy

Pre mnohých z nás je pri výbere topánok najdôležitejší ich vzhľad. Chceme topánky módne a atraktívne. Mnohokrát si však neuvedomujeme, že takáto obuv môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným zdravotným komplikáciám, prečítajte si, prečo nosiť zdravotnú obuv.

Pre mnohých z nás je pri výbere topánok najdôležitejší ich vzhľad. Chceme topánky módne a atraktívne. Mnohokrát si však neuvedomujeme, že takáto obuv môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným zdravotným komplikáciám, prečítajte si, prečo nosiť zdravotnú obuv. 

Naše nohy nás denne nosia, a preto by sme mali nosiť vhodnú obuv. Nevhodná obuv je mnohokrát príčinou plochých nôh, nepríjemného zápachu a plesní. Zle zvolená obuv  však môže spôsobiť  oveľa závažnejšie zdravotné problémy - choroby žíl, kĺbov, ostrohu pätnej kosti, kladivkový prst, kurie oko, haluxy – vykrivené palce na nohách, dokonca aj problémy s chrbticou. 

Prečo kupovať zdravotnú obuv?

  • Zdravotná obuv je anatomicky tvarovaná a nohám poskytuje pri chôdzi správnu podporu. Tlmí otrasy pri chôdzi a behu, čím znižuje zaťaženia nôh.
  • Podporuje zdravý vývoj tvaru chodidla a správne tvarovanie klenby.
  • Pri chôdzi zdravotná obuv poskytuje komfort celému telu.
  • Nosenie zdravotnej obuvi eliminuje bolesti chrbta a šetrí naše kĺby.
  • Zdravotná obuv prispieva k formovaniu správneho držania tela a chôdze. 
  • Pomáha zbaviť sa únavy a napätia v nohách, keď veľa stoja alebo chodia. 
  • Pravidelným nosením zdravotnej obuvi sa môžete zbaviť plochých nôh a pocitu „ťažkých nôh“ .
  • Zdravotná obuv je vždy vyrobená z prírodných materiálov, ktoré umožňujú nohám „dýchať“ , a odvádzajú nadmernú vlhkosť.

Módna obuv ohrozuje vaše zdravie

Nepochybne každá žena chce vyzerať módne a elegantne a výrobcovia módnej obuvi nám ponúkajú mnoho spôsobov, ako mať nohy vizuálne štíhlejšími a dlhšími. V ponuke nájdeme množstvo topánok s  vysokými podpätkami, lodičky so špicatou špičkou či topánky na platforme. Oku lahodiace topánky však prinášajú množstvo zdravotných rizík.

Lodičky a topánky na platforme

Nohy v topánkach na vysokých podpätkov skutočne vyzerajú „šik“, ale ich dlhodobé nosenie môže mať za následok zarastené nechty, bolestivé haluxy, vznik kŕčových žíl, celkovú deformáciu chodidla a tiež bolesti chrbtice.  

Dôsledky neustáleho nosenia topánok s podpätkami vyššími ako 5 cm:

  • deformácia kostí na nohách, haluxy
  • opuch
  • tromboflebitída
  • priečne ploché chodidlá
  • artritída
  • artróza
  • kŕčové žily
  • nadmerné ohýbanie chrbta, posúvanie stavcov, osteochondróza
  • podvrtnutie až roztrhnutie väzov.

I keď topánky na platforme sú na nosenie pohodlnejšie ako lodičky na vysokých podpätkoch, zo zdravotného hľadiska majú tiež svoje negatíva. Podrážka takejto topánky je hrubá, nedovoľuje nohám prirodzene sa ohýbať pri chôdzi. Dôsledky neustáleho nosenia takýchto topánok sú rovnaké ako pri chôdzi v pätách.

Lodičky s úzkou špicatou špičkou

Špicatá špička je ďalším módnym detailom, ktoré mnohé ženy na topánkach milujú. Tieto modely stlačia prsty príliš k sebe a dlhodobé nosenie atraktívnych špicatých lodičiek má mnohokrát za následok deformáciu prstov, tvorbu bolestivých výčnelkov a haluxov.

Obuv s plochou podrážkou

Plochá podrážka narušuje správnu polohu chodidla, čo vedie k jej deformácii. Často z nepretržitého nosenia takýchto topánok bolia prsty, najmä palec. Neskôr sa pridáva bolesť celého chodidla a kolien. Milovníci topánok s plochou podrážkou zvyčajne majú ploché nohy, objavuje sa u nich tromboflebitída, artritída, patologické zmeny Achillovej šľachy, zakrivenie prstov na nohách. 

Ortopedická alebo zdravotná obuv?

Pozor, ortopedická a zdravotná obuv nie je to isté.

Ortopedická obuv slúži najmä na liečbu a korekciu závažných patológií chodidiel a pohybového aparátu. Takúto obuv vám musí predpísať ortopéd a následne je obuv spravidla vyrobená na objednávku na základe individuálnych parametrov pacienta. Ortopedická obuv je vyrobená výlučne z prírodných surovín (koža, bavlna, viskóza) s protišmykovou podrážkou. 

Zdravotná obuv je dostupná pre širokú verejnosť. Je skvelou prevenciou pri vzniku rôznych deformácií chodidiel, ako ploché nohy, haluxy, ostrohy na pätách, kurie oká... Jej nosenie vám poskytuje komfort pri chôdzi, pretože znižuje zaťaženie chrbtice a kĺbov dolných končatín a podporuje správne držania tela.

Zdravotná obuv je tou správnou voľbou pre ľudí  rôznych vekových kategórií. Oceňujú ju najmä ľudia, ktorí majú stojace zamestnania, ženy v období tehotenstva a starší ľudia.

Dámska zdravotná obuv

Dámska zdravotná obuv je skvelým riešením pre ženy v každom veku. Milé dámy, v súčasnosti si už môžete vyberať zo širokej palety farieb krásne topánky, sandále či šľapky pre každú príležitosť. 

Doma odporúčame nosiť papuče s podpätkom asi 2 cm. Široký výber domácej zdravotnej obuvi pre dospelých i deti nájdete aj v našom e-shope.

Pánska zdravotná obuv

Na pánsku zdravotnú obuv platia rovnaké požiadavky ako na obuv dámsku. Vyberajte obuv z prírodných materiálov, vpredu dostatočne širokú, aby ste nemali nohu stiahnutú a páni, nezabudnite na opätok, ktorý by mal byť vysoký 2 cm. 

Detská zdravotná obuv

Pretože väčšina detí má ploché nohy, ortopédi odporúčajú nosiť zdravotnú obuv už od obdobia, keď sa dieťa učí chodiť. Detské topánky musia byť z prírodného materiálu, mať správnu veľkosť, dieťa nesmú tlačiť, ale nemali by byť ani väčšie, pretože od správnej veľkosti závisí správne vytvorenie oblúka chodidla. Detská obuv musí mať dostatočne širokú špičku, ortopedickú stielku a päta by mala byť pevne uzavretá.

Detská zdravotná obuv je nevyhnutná pri prevencii deformít chodidla a jeho správny vývoj, takže mnohí lekári odporúčajú tieto topánky kupovať deťom do veku až 5 rokov.

A na záver ...

Samozrejme, sú chvíle, keď žena potrebuje vyzerať „dokonale“, a tak si niekedy samozrejme môžete dovoliť vysoký podpätok alebo „ihličky“. Dokonca môžete  vybehnúť na prechádzku so psom aj v „balerínkach“. Ale neustále nosenie takýchto  topánok je pre vaše nohy a zdravie nebezpečné. Aby ste sa vyhli nepríjemným zdravotným problémom, uprednostnite vaše zdravie pred módnou dokonalosťou a doprajte vašim nohám zdravotnú obuv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia